Komise chce společné evropské banky

Španělská banka Santander

Španělská banka Santander Zdroj: profimedia.cz

Ve Španělsku, Řecku či Belgii začne krachovat banka a zachrání ji ze svých peněz všichni daňoví poplatníci eurozóny. Ve společném vlastnictví Evropanů pak zůstane podíl v zachráněném ústavu. Tak nějak vypadá myšlenka bankovní unie, po které nyní volá Evropská komise. Ta včera prolomila tabu, když doporučila, aby se evropský záchranný fond ESM mohl na pomoci bankám podílet.

„S použitím záchranného fondu na rekapitalizaci bank by se mělo počítat, přerušilo by se propojení mezi bankami a národními vládami,“ uvedla komise. Podle ní totiž vzniká začarovaný kruh, když slabé evropské banky a jejich zadlužené vlády si vzájemně půjčují.

Důvodem dalšího propojení evropských finančních systémů je podle komise i fakt, že ani po dvou letech krize a 386 miliardách eur nalitých do pomoci Řecku, Irsku a Portugalsku se na trhy nevrátila důvěra. Ta se posledních pár dní sype hlavně kvůli Španělsku zachraňujícímu banku Bankia. Rizikové přirážky bondů Španělska a Itálie to vynáší opět nad neudržitelnou úroveň.

Euro v květnu oslabilo k dolaru o šest procent. Fond ESM o kapacitě 500 miliard eur má začít fungovat v červenci. Dosud se počítalo, že pomoc bankám z tohoto fondu by musely splácet národní vlády. Komise chce také obnovit myšlenku společných eurobondů, kvůli nimž by členské státy musely změnit zakládací smlouvu fondu.

Proti sdílení dluhového břemene dosud ostře vystupovalo Německo, Finsko a Nizozemsko. Přímou pomoc naopak prosazuje Španělsko.