Konec roku zvýšil šance českých akcií

Burzovní palác

Burzovní palác Zdroj: Euro Tomas Novak

Konec roku přichystal domácím burziánům celou řadu růstových příslibů. Ještě před novoročním ohňostrojem totiž experti vylepšili vyhlídky pro některé z českých akcií, a předpověděli jim tak pro letošek růst až o desítky procent. Investorům se prý vyplatí sázky na neřesti, nejlepší růstové předpoklady mají totiž podle analytiků domácí emise zaměřené na alkohol, tabák a hazard. Špatnou volbou nemá být ani energetika či bankovnictví.

„Jako nejatraktivnější tituly na pražské burze vidíme akcie Fortuny a Philip Morris ČR. Obě emise nabízejí vysoký dividendový výnos, což je atraktivní v současném prostředí nízkých výnosů dluhopisů,“ uvádí Miroslav Frayer z Komerční banky. Sázková Fortuna může podle prosincového mínění expertů Erste vydělat letos akcionářům takřka 17 procent, jako bonus pak prý hráči na burze zinkasují i šestiprocentní dividendu.

Letošek má přát i pivu. „Pivovary Lobkowicz jsou schopny i v obtížných podmínkách na českém trhu způsobených nedávnou recesí i změnou spotřebitelských preferencí zvyšovat svoje prodejní objemy. V Česku navíc pokračuje dlouhodobý trend přechodu konzumentů z lehkých piv na ležáky a speciály, kde je pozice Lobkowicze silná,“ uvádí Martin Krajhanzl z České spořitelny. Sázka na titul by prý měla investory odměnit takřka desetiprocentním ročním ziskem.

Fortunu, Lobkowicz a PM ČR doplní i ČEZ

Zahraniční analytické adresy sází rovněž na akcie ČEZ. Ačkoli Deutsche Bank i zámořský Goldman Sachs vyhlídky pro českou energetiku na letošek o něco zhoršily, titul prý stále nabízí poukaz na desetiprocentní výnos. Dále prý může růst i Komerční banka, experti americké KBW věří v bezmála 12 procent ročního zisku. „Ve prospěch titulu mluví dostatek kapitálu, což bance při absenci vhodných investičních příležitostí umožňuje vyplatit vyšší dividendu, a to minimálně 270 korun na akcii,“ uvádí Tomáš Tomčány z Patrie.

Kontroverzní volbou jsou prý naopak akcie O2, nad nimiž se vznáší hrozba ztráty dividendy, či NWR. „Náš výhled pro těžařské akcie je přes schválený restrukturalizační program negativní,“ dodává Frayer. Růst celé pražské burzy by se pak měl prý letos vejít do pěti procent.

akcieakcie | E15