Kvůli Rusku spadl Kellnerův Home Credit do ztráty 2,2 miliardy

Home Credit

Home Credit Zdroj: Martin Pinkas

Zatímco za první pololetí 2013 vykázala skupina Home Credit B.V zisk 6,1 miliardy korun, nyní skončila ve ztrátě asi 2,2 miliardy. Důvodem je situace v Rusku, skupina naopak rostla v Asii. Firma je součástí skupiny PPF a poskytuje spotřebitelské úvěry v zemích střední a východní Evropy a Asie.

Firma vytvářela oprávky a rezervy v Rusku v reakci na regulatorní požadavky, negativní makroekonomický vývoj a aktuální tržní rizika. „Naše expanze v rychle rostoucím regionu Asie přináší výsledky projevující se v robustním výkonu zaznamenaném napříč regionem. Pozitivní dynamika v Asii však zatím nestačila plně kompenzovat tržní výzvy v Rusku,“ komentoval výsledky generální ředitel skupiny Home Credit Jiří Šmejc.

Zpřísnění úvěrových podmínek, k němuž přistoupila skupina v Rusku loni, a v důsledku toho snížení počtu poskytnutých úvěrů v prvním pololetí 2014, přináší podle něj první pozitivní efekty u rizikových nákladů. A to přesto, že ekonomický pokles výrazně omezil schopnost ruských klientů splácet jejich závazky, dodal Šmejc.

Úvěry v Číně i v Indonésii raketově rostly

Silné výsledky zejména v Číně vyrovnávaly zvýšenou potřebu oprávek a rezerv v Rusku. Čína zaznamenala růst nově poskytnutých úvěrů o 56,1 procenta, růst úvěrů v Indonésii se v prvním pololetí zečtyřnásobil.

Provozní výnosy skupiny meziročně klesly o 300 milionů eur na 1,004 miliardy eur (téměř 28 miliard korun). Čisté úvěrové portfolio se snížilo na 6,4 miliardy eur (178 miliard korun) a hodnota klientských depozit byla 4,9 miliardy eur (136 miliard korun). Počet distribučních míst se zvýšil na více než 141 tisíc.

Podíl klasifikovaných úvěrů, tedy úvěrů v prodlení více než 90 dní, stoupl na 16,2 procenta proti 9,5 procenta před rokem. Klasifikované úvěry jsou pokryty vytvořenými opravnými položkami do výše 107 procent.

Home Credit
Home Credit, založený v roce 1997 v Česku, je jedním z předních poskytovatelů spotřebitelského financování ve střední a východní Evropě, Společenství nezávislých států a Asii. Působí v Česku, na Slovensku, v Rusku, Bělorusku, Kazachstánu, Číně, Indii, Indonésii a nyní rozvíjí aktivity na Filipínách.
Majoritním vlastníkem (86,6 procenta) je PPF, jedna z největších investičních skupin ve střední a východní Evropě. Hlavním majitelem PPF je podnikatel Petr Kellner. Minoritním akcionářem Home Creditu (13,4 procenta) je investiční holdingová společnost EMMA OMEGA vlastněná Šmejcem.