Kvůli velkému zájmu skončí objednávky státních dluhopisů dřív

České dluhopisy mají rekordně nízký úrok

České dluhopisy mají rekordně nízký úrok Zdroj: Kolaz E15

Ministerstvo financí kvůli velkému zájmu zkrátilo termín pro přijímání objednávek na nákup spořicích státních dluhopisů, a to do pondělí 12. listopadu. Úřad již eviduje k dnešnímu poledni objednávky za 22,3 miliardy korun, plány počítaly s maximálně 20 miliardami prodaných dluhopisů. Původně chtělo MF dluhopisy nabízet čtyři týdny od 5. do 30. listopadu.

„Vzhledem k obrovskému zájmu a naplnění cíle, který jsme si stanovili v rozmezí 10 až 20 miliardy korun, budeme nuceni upisovací období předčasně ukončit,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

V rámci jarní emise si lidé objednali a zaplatili spořicí státní dluhopisy za 15,3 miliardy korun. Loni na podzim v rámci pilotní emise si koupili investoři dluhopisy za 20,4 miliardy korun.

Objednávky přijímá více než 1400 poboček České spořitelny, ČSOB, Komerční banky, J&T Banky a České pošty. Dluhopisy úřad vydá 12. prosince.

Zájemci si mohou pořídit prémiový dluhopis s tříletou splatností a průměrným ročním výnosem 2,77 procenta, pětiletý kuponový dluhopis s průměrným ročním výnosem 3,22 procenta, pětiletý reinvestiční spořicí dluhopis s ročním výnosem 3,41 procenta, 1,5letý diskontovaný dluhopis s výnosem 2,05 procenta a sedmiletý protiinflační dluhopis. Ten je úročen podle míry inflace.

Výnosnost státních dluhopisůVýnosnost státních dluhopisů|MF

Dluhopisů s nominální hodnotou jedna koruna si zájemci musejí koupit minimálně 1000 kusů, stejně jako v předchozích dvou emisích. Investice do státních spořicích dluhopisů je podle odborníků srovnatelná s běžně dostupnými produkty na finančním trhu.