Kyperský ministr odmítá informace o svém odvolání

Kyperský ministr financí Sarris

Kyperský ministr financí Sarris Zdroj: CTK/AP

Michalis Sarris, kyperský ministr financí, má přijít o funkci kvůli krizi kolem zdanění bankovních vkladů, které požaduje eurozóna a odmítá kyperský parlament. Podle řeckých médií nemá již důvěru prezidenta Nikose Anastasiadise. Ministr financí informace o svém odstoupení pro agenturu Reuters však popřel.

Kyperský prezident ministra financí viní z toho, že dostatečně nehájil kyperské zájmy na víkendovém jednání zemí eurozóny, které se rozhody podmínit finanční pomoc Kypru vybráním téměř šesti miliard eur od vkladatelů u tamních bank. Sarris také nadokázal navrhnout řešení, jak z dané situace vybruslit. Ministr však informace kyperských médií o své demisi podle agentury Reuters popřel.

Sarrise čekají jednání v Moskvě, kde má o situaci v kyperském bankovnictví jednat se svým ruským protějškem Antonem Siluanovem. Ruské firmy a občané mají v kyperských bankách uloženy miliony eur. Formálně bude Sarris odvolán anebo sám podá demisi bezprostředně po svém návratu na Kypr.

Záruka pro Rusko

Podle kyperských finančníků byl prezident Anastasiadis po návratu z Bruselu v určitém šoku a docházelo mu až postupně, jak významné požadavky eurozóna vůči Kypru vznáší. Podle Kathimerini chce prezident odvoláním Sarrise dát najevo eurozóně, že na zdaňování peněz vkladatelů nakonec nepřistoupí, a ubezpečit Rusko, že vklady jeho firem a občanů nejsou ohroženy. Sarris se prý pro Rusy už stal „červeným šátkem pro býka“.

Kyperský parlament zahájil pozdě odpoledne rozpravu o míře zdanění bankovních vkladů, jak eurozóna požaduje. Kyperská vláda na poslední chvíli provedla změny v návrhu zdanění, které by se nemělo týkat alespoň drobných střadatelů. I tak je ale málo pravděpodobné, že poslanci to podpoří.