Lagardeová oficiálně začala řídit MMF

Christine Lagardeová

Christine Lagardeová Zdroj: ctk

Nová výkonná ředitelka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová (55) se dnes oficiálně ujala funkce. Lagardeová byla zvolena na pětileté funkční období koncem minulého měsíce. Ve středu v 15:30 SELČ se uskuteční první tisková konference nové ředitelky.

Lagardeová nastupuje do čela klíčové globální finanční instituce v době, kdy Evropou otřásá eskalující řecká dluhová krize, rozvojové země chtějí výrazně větší slovo v rozhodování MMF a pověst instituce podkopal skandál dosavadního šéfa. Nejvyšší funkce ve fondu se uvolnila v květnu poté, co byl nucen rezignovat Dominique Strauss-Kahn po svém obvinění z pokusu o znásilnění pokojské v jednom newyorském hotelu. Americký deník New York Post dnes s odvoláním na nejmenovaného vyšetřovatele uvedl, že prokurátoři toto obvinění stáhnou.

MMF v rámci uvedení Lagardeové do funkce zveřejnil podmínky jejího kontraktu. Ten zahrnuje tvrdší etická pravidla, než u jejího předchůdce. Dohoda mimo jiné vyžaduje, aby byla loajální vůči fondu a vyhnula se jakémukoli střetu zájmů nebo zdání takového střetu. Zakazuje jí osobní účast na jednání politických stran nebo zapojení do stranické činnosti. Může však být členem politické strany a finančně podporovat kandidáty těchto stran.

Roční plat Lagardeové po odečtení daně z příjmu bude činit 467 940 dolarů (7,8 milionu korun) a dalších 84 tisíc dolarů budou činit příspěvky. Fond bude rovněž pokrývat některé další její výdaje. Strauss-Kahn při svém nástupu do úřadu v roce 2007 měl plat 421 tisíc dolarů ročně a další příspěvky činily 75 350 dolarů.

Právnička Lagardeová je první ženou v čele MMF. Od roku 2005 působila ve francouzské vládě. Nejprve jako ministryně zahraničního obchodu, poté krátce jako ministryně zemědělství a rybolovu a od června 2007 byla ministryní hospodářství, financí a průmyslu.