Lehman Brothers straší i ze záhrobí

Lehman Brothers

Lehman Brothers

Téměř pět let poté, co pád bankovního holdingu Lehman Brothers spustil globální finanční krizi, hledají konkurzní správci bývalé klienty, ze kterých by ještě dostali pár milionů dolarů. Teď jsou na řadě domovy důchodců, školy, nemocnice a výzkumná centra. Konkurzní správci tvrdí, že Lehman Brothers byli poškozeni, když s nimi na podzim 2008 neziskové organizace ukončily smlouvy o derivátových produktech.

Například kalifornský Buck Institute zabývající se výzkumem stárnutí vyplatil Lehmanům za zrušení swapového kontraktu, který institut chránil před kolísáním úrokových sazeb, dva miliony dolarů. Lehman Brothers dnes požadují dalších 12,1 milionu dolarů a 4,7 milionu na úrocích, uvedl institut ve svém posledním finančním výkazu.

Požadovaná suma by institutu pokryla na více než půl roku náklady na jeho výzkum Alzheimerovy či Parkinsonovy choroby a dalších nemocí stáří. „Lehman Brothers jsou něco jako zombie zbankrotovaná entita, jen místo mozku jdou po hotovosti,“ citovala agentura Bloomberg Chipa Bowlese, právníka specializujícího se na bankrotové právo. „Konkurzním správcům to je jedno, mají za úkol maximalizovat navrácené prostředky věřtelům. I pokud jste Matka Tereza, půjdou po vás.“

Velké banky z newyorské Wall Street pied finanční krizí vydávaly vládním a neziskovým organizacím v hojném množství finanční deriváty známé jako úrokové swapy. Ty měly instituce ochránit před růstem úrokových sazeb, a tak jim snížit náklady na financování. Podle zprávy, kterou v roce 2010 publikoval Mezinárodní měnový fond, bylo na trhu municipálních bond takových produkt prodáno za půl bilionu dolarů.

Po kolapsu Lehman Brothers a následujícím pádu finančních trh začaly tyto organizace z derivátových kontrakt couvat a musely za to bankám zaplatit penále ve výši čtyři miliardy dolarů. Manažeři některých dotčených vládních a neziskových organizací se posléze hájili tím, že nevěděli o rizicích spojených s těmito obchody.

Případ pohrobků Lehman Brothers tak jen ukazuje, jak daleko jsou insolvenční správci schopni zajít, aby získali nějaké drobné pro své věřitele.

Lehman Brothers byla svého času čtvrtou největší investiční bankou světa a pied svým náhlým koncem zaměstnávala 26 tisíc pracovníků. O ochranu piřd věřiteli požádala 15. záií 2008 a do historie se zapsala jako největší bankrot v amerických korporátních dějinách.

Miliardy sem, miliony tam

Před dvěma lety začala krize. Padli Lehman Brothers

Lehman Sisters