Maďarsko prohrává. Deficit již činí téměř 90 procent celoročního plánu

Maďarsko, demonstrace

Maďarsko, demonstrace Zdroj: CTK

Deficit státního rozpočtu Maďarska se za první čtvrtletí přiblížil limitu stanovenému za celý letošní rok. Podle údajů ministerstva financí měla země na konci března deficit 230,9 miliardy forintů (19,2 miliardy korun), což odpovídá 89,8 procentům celoročního plánu.

Důvodem jsou částečně vyšší náklady na obsluhu dluhu a nižší příjmy ve srovnání se stejným obdobím 2011. Zpráva zvýší tlak na vládu, aby omezila své výdaje, a odvrátila tak hrozbu, že bude odstřihnuta od peněz z Evropské unie.

EU minulý měsíc zavedla proti Maďarsku disciplinární řízení, protože země má nadměrný rozpočtový schodek od svého připojení k EU v roce 2004, a zmrazila zemi peníze z kohezního fondu. Maďarsko má rovněž nejvyšší zadlužení ze zemí střední Evropy a usiluje o půjčku od Mezinárodního měnového fondu a EU, která jí má pomoci snížit vysoké náklady na dluh.

Ministři financí EU rozhodli pozastavit Maďarsku od příštího roku přístup k téměř půl miliardě eur (přes 12 miliard korun) z kohezního fondu, protože dostatečně nebojuje proti nadměrným rozpočtovým deficitům. Budapešť však může ještě toto rozhodnutí změnit, pokud do konce června představí nápravná opatření. Ministři budou 22. června přehodnocovat své rozhodnutí a pokud je Maďarsko přesvědčí, že podniká dostatečné kroky ke snížení deficitu, své rozhodnutí zruší, napsala agentura Reuters.