Malé banky posílají miliardy matkám

V České republice otevřela pobočku online banka ZUNO

V České republice otevřela pobočku online banka ZUNO Zdroj: profit

Malé banky, které v uplynulých dvou letech vstoupily na trh, rozhýbaly politikou nízkých poplatků a lákavých úroků konkurenční boj. Přesto ze zjištění deníku E15 vyplývá, že byly založeny i z jiných důvodů. Pro vlastníky jsou levnou pokladničkou. Jak Air Bank ze skupiny PPF, tak Zuno Bank z Raiffeisen International používají vklady klientů na půjčky svým skupinám.

Z pololetní účetní závěrky Air Bank plyne, že banka půjčila 4,7 miliardy korun své dceři PPF B1 registrované v Nizozemsku. „Tato specializovaná společnost se zabývá nákupem a správou pohledávek na českém trhu. Poskytnutím úvěru této společnosti Air Bank efektivně zhodnocuje volné prostředky,“ uvedl mluvčí ústavu Vladimír Komjati. Délku úvěru ani úrok Air Bank neuvedla. Půjčka pro pohledávkovou firmu je v zásadě jediným úvěrem, který banka eviduje. Air Bank spravuje vklady asi 20 miliard korun.

Česká větev Zuno Bank poslala loni podle výroční zprávy rakouské matce přes 11 miliard. V účetní závěrce uvádí, že eviduje na vkladech klietů 11,6 miliardy korun, půjčku centrále v Rakousku vyčíslila na 11,5 miliardy. Nyní má banka na vkladech podle mluvčího Lukáše Tomise asi 15 miliard korun.

Centrální banka potvrdila, že převody peněz ve skupinách sleduje. „Česká národní banka provádí pravidelnou kontrolu, zda výše celkové expozice vůči ekonomicky spjaté skupině osob nepřekračuje zákonem stanovenou hranici,“ uvedl její mluvčí Tomáš Zimmermann.

Jak hospodaří malé bankyJak hospodaří malé banky | E15

Všechny tři nové banky na trhu – Air, Zuno a Equa (tu loni ovládl investiční fond Anacap, dříve působila jako Banco Popolare) – zatím vykazují velké ztráty. Ty jim způsobují jak vysoké náklady vstupu na trh, tak dotování úroků na účtech klientů.

Například Air Bank letos v pololetí prodělala 284 milionů korun, k tomu má předchozí kumulovanou ztrátu 320 milionů. Zuno Bank pololetní výsledky nedává, ale na konci loňska evidovala prodělek 22,6 milionu po předchozích 78,5 milionu korun. Equa bank také od vstupu nového vlastníka zvyšuje ztráty – v pololetí tratila 191 milionů. „Výsledek hospodaření banky je plně v souladu s naším finančním plánem. Odráží zejména investice do rozvoje infrastruktury banky, vývoje nových produktů a služeb a do marketingové podpory,“ uvedla mluvčí Equa bank Kateřina Pospíšilová. Banka by se měla do zisku překlopit za čtyři roky.

Nástup nových bank na trh stáhl do ztráty celý sektor takzvaných malých bank, jak jej sleduje ČNB. Letos v pololetí malé banky prodělaly 288 milionů korun, když ještě loni ve stejné době vydělaly 231 milionů korun.

Zuno kreditky pod drobnohledem: paypass a 55 dní bez úroku

Na český trh vstupuje nová banka - Air bank

Air Bank mění od 21. září obchodní podmínky a podmínky pro používání karet

Zuno i Air Bank používají v Česku málo obvyklý obchodní model. Normálně banky vybírají vklady a ty pak jiným klientům rozpůjčují na úvěrech či je investují na trhu. Zuno a Air Bank půjčky neposkytují (Zuno nedávno začala se spotřebitelskými úvěry), takže vklady zhodnocují zatím ve skupinách.