Marek: Úspory v českých bankách by případný krach Řecka neměl ohrozit

David Marek, hlavní ekonom Patria Finance

David Marek, hlavní ekonom Patria Finance Zdroj: Patria

České banky jsou v Řecku jen velmi málo finančně angažované, případný krach jihoevropské země by tak neměl tuzemské finanční domy příliš ovlivnit. Pro Český rozhlas – Radiožurnál to řekl hlavní ekonom společnosti Patria Finance David Marek. Vklady střadatelů u českých bank jsou k tomu pojištěné, dodal. Rizikové by tak pro tuzemské banky mohly být jedině problémy jejich zahraničních mateřských bank.

Zahraniční vlastníky českých bank by případný neřízený krach Řecka mohl podle Marka zasáhnout. Upozornil ale, že přenosu finanční nákazy na jejich české bankovní dcery by měla zabránit opatření České národní banky. Ta monitoruje, aby si zahraniční banky nevylepšovali vlastní bilanci tím, že převádí některé rizikové dluhopisy do české pobočky.

V souvislosti s držením řeckých dluhopisů jsou zmiňovány například francouzská banka Société Générale vlastnící v Česku Komerční banku nebo belgická KBC, která ovládá ČSOB.

Ztráty by podle Marka v případě platební neschopnosti Řecka mohly nejvíc postihnout držitele rizikovějších finančních produktů, například ty, kteří investují do některých akcií.

Marek také vyjádřil pochopení pro úvahy ministra financí Miroslava Kalouska, který zvažuje, že v případě řeckého bankrotu a následného možného útlumu evropské i české ekonomiky navrhne další škrty ve státním rozpočtu ve výši zhruba 15 miliard korun.

„Podobně jako se banky musí připravit na absorbování případných ztrát, i státy by se měly připravit na možné ekonomické turbulence. Prohloubení fiskální konsolidace by byl proto krok správným směrem,“ řekl pro Radiožurnál David Marek.

Podle hlavního ekonoma Patria Finance by byl vhodnější řízený bankrot Řecka, než jeho divoký pád, který by mohl způsobit dominový efekt a velké problémy i v dalších zemích. Jako zásadní vidí Marek hlavně rychlou dohodu evropských politiků na způsobu řešení krize a ukončení nejistoty. Nevyloučil ani to, že by se vyplatilo část řeckého dluhu za přísných podmínek odpustit.