Měny rozvíjejících se trhů rostou díky Fedu

ilustrační foto

ilustrační foto

Překvapivé rozhodnutí americké centrální banky (Fed) v polovině minulého týdne odložit omezení třetího kola kvantitativního uvolňování, v jehož rámci centrální banka nakoupí měsíčně dluhopisy za 85 miliard dolarů, dramaticky zvýšilo obchodování na měnových trzích. Dolar dosáhl sedmiměsíčních maxim, a podpořil tak oživení na rozvíjejících se trzích, které očekáváním konce lití peněz do ekonomiky v posledním čtvrtroce velmi trpěly.

Dolarový index, jenž měří sílu dolaru vůči koši světových měn, minulý týden oslabil o 1,3 procenta a americká měna přišla o půdu pod nohama vůči všem světovým měnám. „Vůči euru oslabil o téměř dvě procenta na 1,353 dolaru za euro,“ uvedl Pavel Ryska, analytik J&T Banky. Proti britské libře přišel dolar o 0,8 procenta a spadl na 1,6 dolaru za libru.

Mezi největší vítěze patřily ale měny rozvíjejících se trhů, jež byly od konce jara pod silným prodejním tlakem. Malajsijský ringgit za minulý týden posílil o čtyři procenta, thajský baht o 2,9 procenta. Indická rupie, jež od ledna ztratila vůči dolaru dvanáct procent hodnoty, posílila o 1,8 procenta na 62,2 rupie za dolar. Brazilský real obrátil klesající trend a přidal 3,3 procenta na 2,203 realu za dolar.

Indie nečekaně zvyšuje sazbyIndie nečekaně zvyšuje sazby

„Myslíme si, že současný rizikový apetit investorů bude nadále posilovat, především díky pohledu na přeprodané úrovně některých rizikových aktiv,“ myslí si Valentin Marinov, stratég bankovní skupiny Citi. Jeho data ukazují, že minulý týden zažil největší příliv institucionálních investorů do rozvíjejících se trhů od letošního května.

Mezi deseti největšími měnami světa zaznamenaly největší zisky ty, u kterých investoři očekávají utažení monetární politiky nejdříve – ve srovnání s americkou centrální bankou. Například norská koruna posílila minulý týden o 1,5 procenta na 5,817 koruny za dolar. Norská centrální banka přitom signalizovala, že s velkou pravděpodobností zvedne úrokové sazby o čtvrt roku dříve, než původně avizovala.