Množství osobních bankrotů je rekordní

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Letos v březnu bylo podáno 2092 návrhů na osobní bankrot, což je o 225 více než v únoru. Od ledna 2008, tedy od doby, kdy je podle insolvenčního zákona možné osobní bankrot vyhlásit jde o rekordní počet. Vyplývá to z analýzy firmy CCB - Czech Credit Bureau.

Osobní bankrot, respektive oddlužení, je určeno pro zadlužené osoby, které jsou schopné věřitelům jednorázově nebo ve splátkách nejdéle do pěti let uhradit alespoň 30 procent pohledávek.

Bankroty právnických osobBankroty právnických osob | CCB

V březnu 2012 bylo osobních bankrotů vyhlášeno 1301, ve srovnání s předchozím měsícem se jejich počet zvýšil o 79 případů. Více jich bylo vyhlášeno jen v lednu letošního roku (1311).

Za posledních 12 měsíců bylo vyhlášeno 12 882 osobních bankrotů, což je o 67 procent více než ve stejném období loňského roku. „Počet osobních bankrotů se postupně zvyšoval, ale s nižší dynamikou. Obdobný vývoj lze očekávat i pro letošní rok,“ uvedla analytička CCB Věra Kameníčková.

Bankroty podnikatelůBankroty podnikatelů | CCB

S růstem počtu návrhů na osobní bankrot se podle ní mírně prodlužuje doba od podání návrhu na jeho vyřešení, i když je stále ještě kratší než u firemních bankrotů.

Z celkového počtu osobních bankrotů jich bylo v březnu nejvíce vyhlášeno v Moravskoslezském kraji (187), dále ve Středočeském kraji (163) a kraji Ústeckém (150). Nejmenším počtem osobních bankrotů za poslední rok se může pochlubit kraj Vysočina (282).