Moody's opět hrozí, tentokrát německým bankám

Moody's, rating

Moody's, rating Zdroj: profimedia.cz

Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes snížila výhled finanční spolehlivosti 17 německých bank z kategorie "stabilní" na "negativní". Již v pondělí zhoršila na pozadí nejistot kolem vývoje v eurozóně výhled ratingu pro Německo coby stát.

Nová nejistota se týká bank a jejich poboček, které jako například KB Deutsche Industriebank a Deutsche Postbank finančně závisí na podpoře německého federálního státu, vysvětlila prestižní agentura se sídlem v New Yorku.

Moody's v pondělí zhoršila výhled ratingu pro Německo, ale i Nizozemsko a Lucembursko na negativní. Tím tyto země varovala před možnou brzkou ztrátou jejich nynějšího prestižního nejvyššího ratingu Aaa. Agentura to zdůvodnila především nejistotou ohledně vývoje dluhové krize v eurozóně. Odborníci Moody's tvrdí, že země jako Španělsko a Itálie budou potřebovat další finanční pomoc, což zasáhne země s nejvyšším ratingem.

Zhoršený rating je varováním pro případné investory, že se u hodnoceného subjektu zhoršila schopnost splácet závazky. Snížení ratingu může vést k tomu, že investoři budou od dluhopisů příslušných zemí vyžadovat vyšší výnosy.