Moody's: Úvěrové postavení klíčových zemí střední Evropy se stabilizuje

ilustrační fotokoláž

ilustrační fotokoláž Zdroj: Tomas Novak, Euro E15

Postavení pěti klíčových zemí střední Evropy z hlediska úvěrové důvěryhodnosti se díky oživení jejich ekonomik stabilizuje i přes celkově vyšší veřejné dluhy. Ekonomiky Polska a Maďarska podporuje rostoucí domácí poptávka, zatímco ve prospěch Česka, Slovenska a Slovinska hraje exportní dynamika. Napsala to v dnešní zprávě o regionu ratingová agentura Moody's.

„Stabilizace kreditních trendů vedla i přes vyšší úrovně dluhů ke změnám slovenského a slovinského ratingového výhledu z negativního na stabilní, takže stabilní výhledy mají nyní čtyři z pěti klíčových zemí střední a východní Evropy,“ uvedl hlavní autor zprávy a viceprezident Moody's Jaime Reusche. Negativní výhled zůstává z této pětky jen Maďarsku.

Reusche ale upozornil na to, že hlavním rizikem v regionu zůstává hrozba „skluzu“ u veřejných financí. To podle Moody's prozatím nesvědčí ve prospěch dalšího zlepšování ratingových hodnocení.

Oživení ekonomické aktivity a zmírnění úsporných rozpočtových opatření umožnilo vládám zemí v regionu větší flexibilitu.

Agentura očekává, že stabilizace kreditních trendů bude letos a příští rok v jednotlivých zemích střední Evropy pokračovat rozdílnými tempy, podle toho, jak se bude každá země vymaňovat z dopadů globální finanční krize a dluhové krize eurozóny.