Na investiční trh přibude nový hráč, exfinančník PPF založil fond Carduus

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CNB

V červnu se na český finanční trh chystá vstoupit společnost Carduus, jejímž cílem bude získat peníze z řad movitějších klientů. Těm nabídne správu majetku a investice prostřednictvím fondů kvalifikovaných investorů (FKI). Za novým hráčem na českém trhu investic stojí někdejší finančník PPF Pavel Bodlák a bývalý šéf společnosti Amista Vít Vařeka.

„Pokud jde o správu klientského majetku, hlavním investičním aktivem budou cenné papíry s pevným výnosem obchodované na vyspělých regulovaných trzích, včetně veřejně obchodovaných fondů ETF. Fondy Carduus budou zaměřeny na přímé investice do společností a nemovitostí v kombinaci s dluhovým financováním,“ uvádí Vařeka.

Kontrolní podíl v nové investiční společnosti bude mít Bodlák, který tak rozšíří dosavadní podnikání v rámci firmy Carduus Wealth Management, finanční skupiny sídlící ve švýcarském Curychu. Ta už léta působí na trhu poradenství pro dobře situované klienty. Bodlák si s sebou do Prahy přivedl i dosavadního partnera Emila Šťávu, který dlouhá léta působil v bankách jako Merrill Lynch či Credit Suisse.

V Česku přibylo investičních společností

Ke konci dubna působilo v Česku podle dat ČNB 27 investičních společností, tedy o tři více než před rokem. Carduus vstupuje na trh v předvečer významné legislativní změny v oblasti fondů pro kvalifikované investory, která by měla tento typ investic zpřístupnit širšímu okruhu zájemců.

Zatímco dosud činí minimální výše vkladu 125 tisíc eur, tedy zhruba 3,5 milionu korun, od příštího roku by nejnižší vstupní investice mohla činit kolem 10 až 20 tisíc eur. Na českém trhu působí kolem 130 fondů kvalifikovaných investorů, kteří dohromady podle Asociace pro kapitálový trh spravují majetek v objemu kolem 85 miliard korun.