Návrh Bruselu na kontrolu sazeb je pod palbou kritiky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Evropska unie

Úroky evropských hypoték, ale i ceny benzinu by propříště mohly být opatřeny bruselským puncem. Evropská komise hodlá poprvé v historii podrobit regulaci stovky tržních sazeb a cen, které jsou základem pro stanovení výše úroků z úvěrů, ale i cen paliv a dalších komodit. Svobodná tvorba sazeb selhává, zaznívá z Bruselu. Návrh komise je však terčem kritiky.

Dosud bylo stanovení referenčních sazeb, na nichž jsou založeny obchodní kontrakty v řádu bilionů dolarů, doménou volného trhu. Impulzem pro přesčasy evropských regulátorů se stalo falšování dat velkými bankami v kauze manipulace se sazbou LIBOR. Od její výše se odvíjejí ceny globálních finančních produktů v objemu kolem 350 bilionů dolarů.

„Pokud jsou referenční sazby zmanipulované, celý finanční svět stojí na písku. Jsou s nimi spojeny miliony hypoték na bydlení. Z toho důvodu může manipulace s nimi způsobit investorům a spotřebitelům značné ztráty,“uvedl evropský komisař pro vnitřní trh a služby Michel Barnier, z jehož dílny návrh pochází. Pod kontrolu by se vedle sazeb důležitých pro výpočet cen hypoték mělo dostat i určování ceny ropy Brent ovlivňující ceny benzinu.

„Plány komise jsou předčasné,“ uvedl britský politik Syed Kamall pro Bloomberg. „Tvrdit, že všechny benchmarky a indexy jsou chybné a potřebují regulaci jen kvůli zkušenosti s aférou LIBOR, je absurdní,“ dodává Kamall.

Podle kritiků se může rozšířený bruselský dozor minout účinkem. „Domníváme se, že návrh komise bude mít nepříznivý dopad na transparentnost trhu s ropou a dalšími komoditami, půjde tak proti záměrům regulátorů,“ uvádí Adrian Binks, šéf jednoho z poskytovatelů komoditních referenčních sazeb, společnosti Argus. Schválení nových pravidel nebude jednoduché. Proces může trvat i léta.

Z návrhu komise
Dohledu budou podléhat referenční úrokové sazby i hlavní komoditní indexy
Referenční hodnoty budou moci stanovit jen schválené finanční instituce
Manipulace sazbami bude trestným činem
Porušení pravidel bude stát firmy až milion eur