Nečas je připraven zablokovat vznik bankovního dohledu EU

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: ctk

Premiér Petr Nečas je připraven zablokovat vznik jednotného bankovního dohledu v EU v případě, že nebudou vyřešeny sporné návrhy, které ohrožují stabilitu tuzemského finančního systému. O bankovní unii budou jednat představitelé členských zemí EU na summitu v Bruselu 18. a 19. října.

„Celkem 95 procent tuzemského bankovního trhu je ovládáno zahraničními matkami. To nás musí vést k velké opatrnosti v rámci regulace. Jde o zajištění garancí pro tuzemský sektor, proto můžeme těžko souhlasit například se vzájemným půjčováním. Kdyby byla předložena bankovní unie v současné podobě, tak bychom to bezpochyby vetovali,“ uvedl premiér. Dodal, že vláda považuje za nerealistické spuštění dohledového systému od ledna 2013.

Cílem vlády je podle Nečase pouze zajistit stabilitu domácího bankovního sektoru. „Patříme jen mezi tři země OECD, které nemusely dávat peníze do bank. Vklady přesahují objem úvěrů a máme kvalitní dohled,“ uvedl Nečas. Skepticky se k jednotnému dohledu v rámci EU vyjadřuje dlouhodobě i Česká národní banka.

Do diskuse se výrazně vložili i čeští exportéři. Jejich asociace dnes vyzvala premiéra, aby zabránil vstupu České republiky do bankovní unie „všemi dostupnými prostředky“. „Bezprostředně by mohlo dojít k přímému ohrožení zdraví nejvýznamnějších bank na našem trhu a potažmo i většiny proexportně orientovaných společností, které se zásadním způsobem podílejí na tvorbě HDP,“ uvedl šéf asociace Jiří Grund.

Podle něj by vstup do nové unie mohl znamenat až eutanazii českého bankovnictví. „Naše banky již jednou prošly očistnou kůrou, která stála daňové poplatníky více než 500 miliard korun. Nedopusťte, aby se tato situace s pravděpodobně ještě mnohem horšími ekonomickými dopady opakovala, a aby domácí finanční sektor či dokonce domácí veřejné finance musely nést břemeno úhrady nákladů za nezodpovědné chování finančních institucí v jiných zemích Evropské unie,“ píší exportéři vládě.

Posílení supervize, díky níž by mimo jiné měla Evropská centrální banka získat podle návrhů komise nové dozorové pravomoci nad 6000 bankami v eurozóně, by mělo být jedním z hlavních stavebních kamenů bankovní unie. K dalším by měly patřit společný garanční systém vkladů a fond na řešení problémů bank. Návrhy, jak by měly tyto další části bankovní unie vypadat, nicméně Brusel zatím nepředstavil.