Nečas: V zahraničí vládní úspory oceňují

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: profimedia.cz

Zahraniční instituce hodnotí podle premiéra Petra Nečase úsporná opatření české vlády pozitivně. Jako příklad premiér jmenoval hodnocení ratingové agentury Moody's, což může zvýšit důvěru investorů v ČR a případně snížit náklady na obsluhu státního dluhu. Premiér to uvedl na Žofínském fóru.

Agentura Moody's minulý týden označila snahy vlády o výrazná rozpočtová opatření i navzdory ekonomickému zpomalení za pozitivní. „Znamená to větší důvěru investorů a úsporu z dluhové služby,“ uvedl premiér. Zároveň upozornil, že jakékoliv zaváhání vlády může pohled trhů změnit. „Trhy se přitom na země střední a východní Evropy dívají mnohem kritičtěji než na staré země EU,“ dodal premiér.

Letos hodlá vláda zmrazit výdaje státního rozpočtu za zhruba 24 miliard korun. Kabinet tak chce udržet schodek rozpočtu 105 miliard korun a deficit veřejných financí na plánovaných 3,5 procenta hrubého domácího produktu.

V dalších letech plánuje vláda řadu úsporných opatření, kterým bude vévodit zvýšení daně z přidané hodnoty, omezení růstu důchodů a rušení nebo slučování řady státních úřadů a organizací.

Navrhovaná opatření chce Nečas projednat v koalici do konce března, aby od 1. dubna bylo možné zpracovat nutné legislativní změny.

Opatření souvisí s tím, že v roce 2013 bude podle ministerstva financí kvůli dodržení schválených schodků rozpočtu nutno ušetřit proti současným návrhům 42,4 miliardy Kč a v roce 2014 již 84,4 miliardy Kč. Rozpočet pro letošek počítá se schodkem 105 miliard Kč, pro rok 2013 s propadem 100 miliard korun a v roce 2014 s deficitem 70 miliard korun.