Největší banka eurozóny Santander uzavře stovky domácích poboček

Pobočka banky Santander

Pobočka banky Santander Zdroj: Junius, volne dilo; WikimediaCommons

Španělská banka Santader, která je podle tržní hodnoty největší bankou v eurozóně, uzavře na domácím trhu zhruba 13 procent svých poboček. Banka tak chce zlepšit svou ziskovost a reaguje také na výrazný přesun zákazníků na internet. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na vnitřní sdělení generálního ředitele banky Josého Antonia Álvareze.

Santander má v současnosti ve Španělsku 3467 poboček. Zavřít jich plánuje zhruba 450. Mají to být především malé pobočky s nejvýše třemi zaměstnanci. Zatím není jasné, zda rozhodnutí způsobí propouštění. Španělská média odhadují, že by o práci mohlo přijít tisíc z celkem více než 30 tisíc zaměstnanců banky ve Španělsku.

Španělsko již dlouho patří v Evropě mezi země s největším počtem bankovních poboček na hlavu. Mnoho bank zde má stále více poboček než je evropský průměr, přestože po finanční krizi v roce 2012 místní banky přistoupily k propouštění a zavírání poboček.

Santander také letos plánuje modernizaci 350 větších poboček. Mají být vybavené modernějšími bankomaty a poskytovat rozsáhlejší poradenské služby. Akcie banky loni klesly o téměř 45 procent. Způsobila to hospodářská krize v Brazílii, která je jedním z jejích nejdůležitějších trhů.

Akcie banky SantanderZdroj: euroinvestor.com

Petr Hrubý z Broker Consulting: Bankovní pobočky čeká změna