Nejvyšší šéf finanční správy Knížek rezignuje, nahradí ho Žežulka

Jan Knížek

Jan Knížek Zdroj: Jan Rasch, Euro

Ředitel Generálního finančního ředitelství (GFŘ) Jan Knížek ke konci dubna rezignuje na svoji funkci. Ministr financí Andrej Babiš chce pověřit vedením úřadu Jiřího Žežulku, který v současnosti působí jako ředitel samostatného odboru řízení rizik při správě daní na GFŘ.

O personální výměně dnes informovalo ministerstvo financí. GFŘ, které vzniklo v souvislosti s reformou daňové správy v roce 2011, je jedním z nejvyšších orgánů finanční správy. Ta má za hlavní cíl správu daní.

Finanční správu ČR tvoří Generální finanční ředitelství, Odvolací finanční ředitelství a finanční úřady. Knížek byl před vznikem finanční správy vrchním ředitelem Ústředního finančního a daňového ředitelství ministerstva financí.

Knížek je finanční branži uznávanou autoritou. Letos v lednu byl například vyhlášen Daňovou osobností roku 2013 ve státní sféře. „V posledních třech letech jsme ve finanční správě zažili nesmírně hektické období – ať už šlo o zavedení daňového řádu do praxe, zavedení a správu druhého pilíře důchodové reformy nebo o rekodifikaci soukromého práva. Výsledky beru jako ohlédnutí za tím, jestli to děláme dobře nebo špatně, a jak nás vnímá laická a odborná veřejnost,“ řekl tehdy ke svému ocenění.

Daňové veřejnosti nejvíce vadí časté změny v legislativě

Vzkaz státu ze soutěže Era Daňař roku: “Neměňte tolik daňové zákony a pokračujte v elektronizaci“