Německo vybralo v prosinci rekordní daně

Německo

Německo

Německo vybralo v prosinci 2011 na daních rekordních 70,8 miliardy eur (1,78 bilionu korun). S odvoláním na údaje ministerstva financí to dnes napsal německý deník Handelsblatt, podle něhož Spolková republika poprvé v jednom měsíci pokořila hranici 70 miliard eur.

Daňové příjmy v prosinci vzrostly podle ministerstva o 4,1 procenta, a byly tak vůbec nejvyšší v jednotlivém měsíci. Díky rostoucím příjmům z daní se Německo podle Handelsblattu nejspíš ani letos nebude muset tolik zadlužit, jak plánovalo. List se odvolává na propočty kielského Institutu pro světové hospodářství, podle nichž budou německé vládě stačit nové půjčky jen v objemu 17 miliard eur (427,6 miliardy korun). Státní rozpočet na rok 2012 přitom předpokládá nové zadlužení o devět miliard eur vyšší.

V loňském roce si Německo kvůli zvýšeným příjmům z daní a sníženým výdajům půjčilo dokonce téměř o dvě třetiny méně, než plánovalo. Vláda kancléřky Angely Merkelové původně očekávala, že si vezme půjčky v celkovém objemu 48,4 miliardy eur, nakonec ale potřebovala jen 17,3 miliardy eur.