Nové penzijní připojištění klientům letos až na výjimku tratí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Novým fondům penzijního připojištění se letos ani trochu nedaří. Ze 27 tuzemských účastnických fondů, do kterých vstupují zájemci o připojištění na důchod od roku 2013, podle aktuálních hodnot penzijních jednotek letos zatím vydělává jediný, a to pouhou desetinu procenta.

V průměru naopak fondy půldruhého procenta klientům proinvestovaly, a to bez ohledu na to, zda nakupovaly podle rizikové, či konzervativní strategie.

Skóre střadatelů je tak prozatím podstatně horší než loni. V minulém roce podle aktuálních statistik Asociace penzijních společností vydělaly klientům více než dvě třetiny z nich.

„Účastnické fondy jsou nuceny reagovat na řadu negativních podnětů. V současnosti je to zejména politika centrálních bank, situace na trhu s ropou, rostoucí vliv Číny a podobně. S nízkým výnosem se perou jak konzervativní, tak dynamičtější strategie a po celý letošní rok tomu pravděpodobně nebude jinak,“ uvádí analytička poradenské firmy Swiss Life Select Anežka Kneeová.

Výdělky brzdí i rostoucí masa neinvestované hotovosti. Podle statistik Asociace polovina ze zhruba půldruhé miliardy korun, kterou fondy během prvního kvartálu inkasovaly od účastníků spoření, zůstala ležet na bankovních účtech. Zatímco v závěru loňského roku držely fondy v hotovosti 17 haléřů z každé koruny, koncem března už to bylo 22.