Oběti Madoffova letadla dostanou zpět tři čtvrtiny

Bernard Madoff

Bernard Madoff Zdroj: profimedia.cz

Fondům založeným pro oběti pyramidové hry Bernarda Madoffa se povedlo získat tři čtvrtiny ze ztrát vyčíslených na 17,5 miliardy dolarů. Nejnovějším zářezem fondů je dohoda s bankou JP Morgan.

Pět let poté, co byl Madoff zatčen a obviněn ze zpronevěry, jsou americké úřady blízko k podpisu vyrovnání s největší americkou bankou JP Morgan. Ta by měla zaplatit 2,5 miliardy dolarů za účast na Madoffově pyramidové hře, protože o svých podezřeních neinformovala americké úřady.

Z této částky poputuje přibližně miliarda dolarů ministerstvu spravedlnosti a odtud k obětem kdysi uznávaného finančníka, který – jak se později ukázalo – prostředky investorů nikam neinvestoval, pouze z nově příchozích vyplácel fiktivní zisky těm stávajícím. Další miliarda dolarů bude použita na vyrovnání širších obvinění z napomáhání praní špinavých peněz.

Americké ministerstvo spravedlnosti pro investory, kteří u Madoffa přišli o 17,5 miliardy dolarů, již nashromáždilo 2,3 miliardy dolarů. Oddělený větší fond, který spravuje Irving Picard, získal 9,5 miliardy dolarů. Celkem se již zachránilo téměř 13 miliard dolarů, to je 74 procent z uvedených ztrát. „Jsem opravdu velmi mile překvapený, že se Picardovi povedlo nashromáždit tolik peněz,“ uvedl pro Bloomberg Robert Lappin, jehož nadace pro mladé Židy přišla o 83 milionů dolarů. „Před pěti lety jsem nevěřil, že by se cokoli povedlo získat zpátky, takže je to pro nás velmi dobrá zpráva.“
JP Morgan v roce 2008 ve Velké Británii předala regulátorům zprávu o podezřelých aktivitách a uvedla, že výnosy Madoffových investic se zdají být příliš dobré na to, aby byly skutečné. Banka pak ale neinformovala úřady ve Spojených státech ani nezavřela Madoffovy účty.

Podle soudních dokumentů již v roce 2007 diskutovali manažeři JP Morgan o podezřeních, že Madoff vede pyramidovou hru. Nakonec se ale rozhodli s ním nadále obchodovat poté, co byl tehdejší ředitel řízení rizik Bernardem Madoffem ujištěn, že je vše v pořádku.