Obvinění Deutsche Bank z manipulace sazeb má urovnat 1,5 miliardy dolarů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Německá společnost Deutsche Bank by se již tento měsíc mohla dohodnout s americkými a britskými úřady na urovnání obvinění z manipulací s klíčovou londýnskou úrokovou sazbou LIBOR. V rámci dohody pravděpodobně zaplatí pokutu přes 1,5 miliardy dolarů (zhruba 39 miliard korun), řekly agentuře Reuters zdroje obeznámené se situací.

Evropská komise již předloni vyměřila společnosti Deutsche Bank za údajné manipulace se sazbou LIBOR a její obdobou pro eurozónu EURIBOR pokutu 725 milionů eur (zhruba 20 miliard korun).

Pokuty za manipulace se sazbou LIBOR již dostala i řada dalších bank. Nejvíce peněz zatím musela zaplatit švýcarská banka UBS, které úřady ve Spojených státech, Británii a Švýcarsku vyměřily pokutu ve výši 1,5 miliardy dolarů, píše list Financial Times.

Londýnská mezibankovní nabízená sazba (LIBOR) je globálně využívanou sazbou, od níž se odvozují úroky pro značné množství soukromých i veřejných transakcí. Dříve ji denně vytvářela Britská bankovní asociace na základě informací, které obdržela od bank. V důsledku skandálu kolem manipulací však loni agenda související s tvorbou sazby přešla na burzovní společnost NYSE Euronext.

Deutsche Bank je největší bankou v Německu. Firma loni více než zdvojnásobila zisk na 1,691 miliardy eur (46 miliard korun) z 681 milionů eur v předchozím roce.