Od ledna mění sazebník jen KB, konkurence upravila ceníky již letos

Komerční banka

Komerční banka Zdroj: Martin Pinkas

Z největších tuzemských bank výrazněji změní od začátku příštího roku své sazebníky pouze Komerční banka. Ta ruší celkem sedm poplatků, naopak o pět korun zvyšuje cenu za poštou zaslaný výpis. Česká spořitelna a ČSOB měnily sazebníky již letos v srpnu, respektive v září. Raiffeisenbank některé úpravy připravila od prosince, UniCredit Bank drobné změny chystá od ledna.

V novém sazebníku Komerční banka ruší poplatek za rezervaci zdrojů u povoleného debetu na běžném účtu fyzických osob, poplatek za neuskutečněný výběr z rezervovaných prostředků na pobočce, za zřízení či změnu zmocnění pro Expresní linku KB nebo poplatek za žádost o archivní výpis podanou prostřednictvím elektronického bankovnictví. V novém sazebníku zrušila i poplatek za konverzi měn při výběru či vkladu cizí měny na korunový účet.

Při cestách do zahraničí si tak lze vybrat například eura z korunového účtu bez poplatku. „Tento benefit jsme nabídli klientům již v turistické sezoně v letních měsících a díky pozitivnímu ohlasu u klientů jsme se rozhodli zohlednit jej nyní v sazebníku natrvalo,“ uvedl manažer distribučních kanálů KB Mojmír Prokop.

"Papír" a pošta se prodraží

Komerční banka také snížila cenu za papírový výpis zaslaný klientovi do zahraničí ze 75 na 69 korun. „Naopak v rámci nového sazebníku mírně zvyšujeme cenu o pět korun za poštou zaslaný výpis fyzickým osobám a podnikatelům v tuzemsku na 30 respektive 35 korun. Zohledňujeme tak růst nákladů na poskytnutí dané služby v posledních letech,“ doplnil Prokop.

„Celkově vzato jsou ty změny pozitivní. Nicméně ruší se ty poplatky, které buď nejsou za tak frekventované služby, nebo ty, které jsou dlouho kritizované a mnoho bank je nemá. Na druhou stranu se řada poplatků zvyšuje. Banka připravila změnový dokument, kde to každý uvidí, což kvituji v rámci transparentnosti vůči klientům,“ komentoval úpravy sazebníku KB zakladatel serveru Bankovnipoplatky.com Patrik Nacher.

SEPA i výběry budou levnější

UniCredit Bank od ledna upravuje sazebník pro občany a klienty „Small Business“. Cílem je podle mluvčího banky Petra Plocka hlavně zjednodušit a zpřehlednit portfolio produktů pro klienty. Nejde o změny, které by měly výrazný dopad na poplatkovou politiku. Například u bezpečnostních schránek zvyšuje pojistný limit až do jednoho milionu korun.

Raiffeisenbank s účinností od 1. prosince upravuje ceník, který především zohledňuje spuštění nového účtu zdarma eKonto Smart a přináší zvýhodnění eKonta Komplet. Jeho majitelé tak nově získají jednu SEPA platbu zdarma a zdarma získají i zlatou debetní kartu, upozornil mluvčí banky Tomáš Kofroň.

České spořitelna změnila sazebník v srpnu, kdy zdražila některé základní služby, a to i více než na dvojnásobek. Několik položek naopak zlevnila, například výběr z bankomatu stojí pět Kč, o korunu méně. ČSOB upravila sazebník poplatků v září. Cílem bylo hlavně zpřehlednění, zkrácení a dosažení jeho srozumitelnosti pro klienty.