Odraz ode dna? Hypotéky budou zdražovat

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Doba historicky nejnižších sazeb hypoték končí. Poslední z trojice velkých hypotečních bank, Česká spořitelna, ohlásila zdražení hypoték. Od příštího týdne zvedne úrok u pětileté fixace na 2,09 procenta. O desetinu procentního bodu se sazby mění také u ostatních fixací s výjimkou osmileté, kde úrok zůstane 2,19 procenta.

„Kdybych si nyní bral hypotéku a neplánoval, že nemovitost zakrátko prodám, pak bych rozhodně volil dlouhou fixaci, klidně i na sedm let. Mít celou tuto dobu peníze vypůjčeny jen za dvě procenta ročně je výhrou,“ uvedl výkonný ředitel finanční skupiny Chytrý Honza Jiří Paták. Zdražování se podle něj nevyhne ani dlouhodobějším fixacím, které jsou pro banku rizikovější. Upozornil navíc na to, že tabulkové zvýšení se může lišit od toho reálného. „Pokud půjde Česká spořitelna cestou Hypoteční banky a Komerční banky a omezí individuální slevy, tak bude efekt vyšší než tato jedna desetina,“ popsal Paták s tím, že by se mohlo reálně jednat o zvýšení sazby až o tři desetiny.

Výraznější růst sazeb hypoték v nadcházejících měsících ale podle hlavního ekonoma finanční skupiny Roklen Lukáše Kovandy čekat nelze, a to ani po aktuálním kroku České spořitelny. „To budou i nadále klienti bank reflektovat intenzivním zájmem o hypoteční úvěry, takže letošek by měl z hlediska jejich počtu i objemu překonat dosud rekordní rok 2013,“ popsal Kovanda.

Další dvě z trojice největších hypotečních bank, Komerční a Hypoteční banka, zdražily už v červnu. Mírný růst ceny hypoték se projevil už v červenci, kdy po 18 měsících poklesů vzrostla průměrná úroková sazba hypoték v Česku nepatrně na 2,08 procenta. V červnu a květnu byly přitom hypotéky se sazbou 2,05 procenta podle údajů Fincetrum Hypoindexu nejlevnější za dobu sledování. Hypoteční úvěry letos směřují k dosud nejvyššímu celoročnímu objemu i počtu. Rekord zatím drží rok 2013 s objemem úvěrů 155,8 miliardy korun při pětadevadesáti tisících poskytnutých hypotékách. Letos za prvních sedm měsíců již bylo poskytnuto přes šedesát tisíc hypoték za 108 miliard.