Omezení bonusů uniknou tisíce bankéřů

Někteří evropští bankéři uniknou omezení bonusů, o kterém letos rozhodla Evropská unie. Evropský bankovní úřad (EBA) v konečné verzi tohoto pravidla totiž umožnil, aby se limit na odměny nevztahoval na ty, kteří ve svých bankách nejsou nositeli zvýšených rizik. Podle agentury Reuters by tak mohlo uniknout dopadu této regulace až 12 tisíc bankéřů.

Země EU se na jaře dohodly, že bonusy bankéřů vydělávajících přes půl milionu eur ročně (13,8 milionu korun) budou od příštího roku omezeny výší jejich základních platů, a zákon poté schválil Evropský parlament. Limit odměn je nejpřísnějším omezením platů finančníků na světě a odráží rozhořčení politiků a veřejnosti nad praktikami finančního sektoru, které v roce 2008 přispěly k finanční krizi.

Ohraničení prémií mělo být podle původního návrhu automatické, i když akcionáři bank by mohli odměny zvýšit až na dvojnásobek základního platu. Úřad EBA, který je zodpovědný za faktické zavedení limitu, ale automatické omezení odměn z konečné verze pravidla vypustil a místo toho zavedl nový systém kontroly těch, kdo chtějí být z limitu vyňati.

„Instituce budou muset prokázat, že vyňatí zaměstnanci… nemají žádný podstatný vliv na jejich rizikový profil,“ uvádí se v přijatém dokumentu. Znamená to, že pravidlo se bude nakonec zřejmě vztahovat jen na obchodníky vstupující do rizikových transakcí, nikoli na většinu manažerů.

Banky budou muset podle nové regulace informovat národní regulační úřad o zaměstnancích vydělávajících od 500 tisíc do 750 tisíc eur, kteří budou z pravidla vyňati, a úřad proti tomu může zasáhnout. Ti, kdo vydělávají přes 750 tisíc eur, budou potřebovat k vynětí výslovné schválení národního úřadu a o těch, kdo mají přes milion eur ročně, musí národní úřad informovat EBA. Banky také budou muset úřady informovat o zaměstnancích, kteří jsou pověřeni rizikovými transakcemi, i když jejich platy nebudou překračovat stanovené hranice.

Pravidla budou platit pro všechny banky působící v EU, ať mají ústředí kdekoli, stejně jako pro pobočky evropských bank v zahraničí. Platit začnou pro bonusy udělené za práci v roce 2014.

Většina evropských bankéřů s výdělky přes půl milionu eur působí v Londýně. Británie, která si svůj finanční sektor chrání před snahami ochromit jej drakonickými regulacemi, již rozhodnutí EU napadla u evropského soudu. Česká republika podle studie EBA o výši výdělků v bankách za rok 2011 žádného bankéře s tak vysokým příjmem neměla.

Banky ještě před konečnou verzí pravidla začaly přijímat kroky, jimiž by limit obešly. Například výrazně zvyšují základní platy nebo zkoumají možnosti různých příplatků k platu. Britské ministerstvo financí v září ve své stížnosti k soudu EU poukázalo na to, že omezení bankéřských bonusů nedokáže zajistit stabilnější bankovní systém, protože povede ke zvýšení základních platů bankéřů.