Penta má zálusk na největší polské soukromé nemocnice

Marek Dospiva, Penta

Marek Dospiva, Penta Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

Investiční skupina Penta potvrdila svůj zájem převzít EMC Instytut Medyczny, největšího soukromého provozovatele nemocnic v Polsku. Nabízí cenu 18,8 zlotých (116,3 koruny) za akcii, celková cena by se tak mohla pohybovat kolem miliardy korun. Penta již vlastní 14,6 procenta akcií EMC, které představují zhruba pětinu z celkového počtu hlasů v polské společnosti.

EMC Instytut Medyczny provozuje v Polsku osm nemocnic a 16 dalších zdravotnických zařízení. Konsolidované tržby firmy, která hledá strategického investora, loni stouply o 8,7 procenta na 157,5 milionu zlotých (téměř miliarda korun). Zisk firmy vzrostl o téměř polovinu na 515 tisíc zlotých (3,2 milionu korun).

Penta vstoupila do segmentu nemocniční péče v roce 2012 akvizicí společnosti Svet zdravia, která provozuje deset nemocnic na Slovensku. „EMC prochází rozhodujícím obdobím ve svém rozvoji. Společnost má silnou pozici na trhu zdravotnických služeb v Polsku, avšak jeho další rozvoj vyžaduje podstatné investice, bez nichž nemá šanci usilovat o vedoucí pozici na konsolidujícím se trhu,“ sdělil Eduard Maták, partner Penta Investments zodpovědný za investice do zdravotnictví.

Penta do zdravotnictví směřuje zhruba 30 procent svých investic. „Investovali jsme již přes 400 milionů eur a jsme zodpovědní za více než deset tisíc pracovních míst ve zdravotnictví v Česku, na Slovensku a v Polsku. Strategií Penty je organický růst a aktivní podíl na konsolidaci nemocničních služeb. Předpokládáme, že naše účast v EMC je dlouhodobou investicí přesahující sedm let,“ dodal Maták.

Veřejnou nabídku na odkup všech akcií EMC oznámila Penta dnes, oficiálně budou nabídky přijímány od 19. června do 18. července. Veřejná nabídka je podmíněná získáním souhlasu polského Úřadu pro ochranu konkurence a spotřebitelů k převzetí kontroly nad EMC Pentou.

Penta podniká v řadě evropských zemí. Investuje kromě jiného do maloobchodu, letecké výroby, strojírenství, energetiky, zábavního průmyslu a bankovnictví. Působí také ve zdravotnictví, v Česku i na Slovensku vlastní například síť lékáren a zdravotnických zařízení, v zemi pod Tatrami má i zdravotní pojišťovnu. Lékárny Penta provozuje i v Polsku.