Penta prohrála spor se Sazkou o 300 milionů

Sazka

Sazka Zdroj: CTK

Investiční skupina Penta Investments prohrála u Rozhodčího soudu při Hospodářské a Agrární komoře v Praze spor se Sazkou o zhruba 300 milionů korun. Sazka poukazovala na údajně nepřiměřenou odměnu Penty za vydávání dluhopisů na stavbu O2 areny.

Žalobu podal loni insolvenční správce Sazky Josef Cupka. Penta si podle něj odměnu v roce 2006 domluvila se Sazkou za přípravu emise dluhopisů v hodnotě 215 milionů eur (asi 5,4 miliardy korun) tak, že Sazku poškodila. Žaloba se vedle Penty týká i bank LBBW a Commerzbank, které od Penty v roce 2007 pohledávku vyplývající z dohody odkoupily.

„Jsme nepříjemně šokováni dnešním rozhodnutím arbitrážního soudu. Rozhodnutí považujeme za vysoce nestandardní a zcela překvapivé,“ uvedl k verdiktu v neprospěch Penty mluvčí společnosti Martin Danko. Verdikt soudu byl podle něj Pentě sdělen jen ústně bez jakéhokoliv zdůvodnění. „I proto se chceme nejdřív obeznámit s písemným rozhodnutím a následně rozhodneme o dalších krocích,“ dodal.

Soud rozhodl podle Danka navzdory tomu, že smlouva o emisi dluhopisů pro Sazku byla řádně projednána a schválena všemi příslušnými orgány Sazky a loterijní firma pohledávku opakovaně uznala a plnila ji bez jakýchkoli výhrad. Odměna za poskytnuté služby prý zohledňovala zejména to, že Penta sehrála klíčovou roli při kontaktu s držiteli dluhopisů a významně se přičinila o celkový úspěch emise. Penta se také zavázala, že koupí až polovinu emise v případě, že se ji nepodaří upsat, podotkl.

Loterijní byznys Sazky získaly loni v listopadu skupiny PPF a KKCG, které ve výběrovém řízení nabídly nejvyšší částku 3,81 miliardy korun. Společnost Sazka sázková kancelář, kterou PPF a KKCG vlastní, žalobu proti Pentě převzala.

O ovládnutí Sazky usilovala i Penta. Firmu měla na dosah už loni v únoru, když s vedením firmy, tehdejším největším akcionářem ČSTV a firmou E-Invest, uzavřela dohodu o záchraně krachujícího podniku. Jenže Sazka spadla do konkurzu a věřitelský výbor, v němž získaly kontrolu PPF a KKCG, nabídku Penty a E-Investu odmítl.