Penta: Půlmiliardová kauce při prodeji Sazky je bezprecedentní

Sazka by se měla prodávat v dražbě, tvrdí  Penta.

Sazka by se měla prodávat v dražbě, tvrdí Penta. Zdroj: ctk

Vážný zájemce o Sazku a konkurent hlavních věřitelů loterijní firmy, skupina Penta, protestuje proti tomu, aby byla Sazka či jen její loterijní byznys prodány ve výběrovém řízení a nikoli v dražbě. Nelíbí se jí ani vysoká půlmiliardová kauce, kterou budou muset zájemci o Sazku složit.

„Složení této kauce jako podmínky pro účast je absolutně bezprecedentní. Nevíme o jediném konkurzu v ČR, kde by bylo potřeba složit kauci v této výši,“ uvedl dnes mluvčí Penty, která vlastní k Sazce konkurenční loterijní a sázkovou firmu Fortuna, Martin Danko.

Věřitelský výbor včera podle serveru Aktuálně.cz schválil jako způsob prodeje výběrové řízení, v níž se o vítězi rozhodne obálkovou metodou. Vysoká kauce má sloužit k tomu, aby se do řízení přihlásili pouze vážní zájemci. Penta vždy upřednostňovala jako způsob prodeje veřejnou dražbu, již dříve nabídla dvě až dvě a půl miliardy za loterijní byznys Sazky a 3,5 miliardy za celou Sazku.

Dražba by podle Cupky mimo jiné prodej zdržovala, neboť by trvalo delší dobu ji připravit. „Argumenty, které použil (insolvenční správce) Josef Cupka v neprospěch veřejné dražby, jsou účelové. Veřejná dražba je vzhledem k pochybnostem, které provází celý insolvenční proces se Sazkou, nejvíce transparentním řešením, které umožňuje maximalizovat hodnotu konkurzní podstaty pro všechny věřitele a vylučuje jakékoliv pochybnosti týkající se možného zvýhodňování PPF a KKCG,“ uvedl Danko.

Cupka již také začal jednat s bankami kvůli podmínkám, za jakých by spravovaly finance v případě prodeje. Výbor prý vybral J&T Banku. Podle Penty je přitom skupina J&T propojená s PPF, a to prostřednictvím jejich Energetického průmyslového holdingu. Propojení obou firem tak PPF zvýhodňuje oproti Pentě. PPF a KKCG jsou hlavní věřitelé Sazky a mají i zástupce ve věřitelském výboru.

Sazka je v pravomocném konkurzu od 20. července. Do něj se dostala kvůli potížím se splácením dluhopisů vydaných pro financování stavby O2 Areny v Praze.