Penta ztrojnásobila čistý zisk, vydělala přes pět miliard

Partneři Penta Investments Jaroslav Haščák a Marek Dospiva

Partneři Penta Investments Jaroslav Haščák a Marek Dospiva Zdroj: ctk

Investiční skupina Penta loni v čistém vydělala 200 milionů eur (5,4 miliardy korun), což je téměř trojnásobek předchozího výsledku. Souhrnné tržby firem ve skupině se zvedly o deset procent na 5,4 miliardy eur.

„Všechny firmy s výjimkou jediné přispěly k dobrému výsledku,“ uvedl Jaroslav Haščák, jeden ze spolumajitelů Penty. Jediným hříšníkem, který nesplnil očekávání, byla německá strojírenská společnost Gehring.

Hodnota aktiv v portfoliu Penty se zvýšila o čtyři procenta na sedm miliard eur. Největší hodnotu má společnost na Slovensku, kde loni převzala tamní část ruské banky Sberbank. Právě u slovenských sousedů má Penta nejrozsáhlejší aktivity ve zdravotnictví. Jen o něco méně z hodnoty Penty než na Slovensku, konkrétně 38 procent, má skupina umístěno v Česku.

Penta loni do nových i stávajících projektů investovala 340 milionů eur. „Investice směřovaly převážně do strategických firem,“ uvedl Haščák. Za ně Penta považuje například Aero Vodochody, sázkovou kancelář Fortuna nebo zdravotnictví. V případě těchto společností Penta nepomýšlí na exit.

Rozmach do více zemí

Penta minulý rok vstoupila na český mediální trh převzetím vydavatelství Vltava-Labe-Press a časopisů Astrosat. Se sítí Dr. Max koupila v Polsku dvě konkurenční lékárenské sítě. S Fortunou skupina vstoupila do Rumunska. Od roku 2012 se Penta drží nové investiční strategie spočívající v budování velkých portfoliových společností rozkročených do několika zemí.

„Ve všech firmách nyní výrazně posilujeme managementy. Půjdeme i mimo naše tradiční trhy,“ doplnil Haščák. Na nových trzích počítá Penta s akvizicemi. Jaké země a společnosti to budou, zatím investoři neprozradili.