Pentě klesl čistý zisk o téměř třetinu na 1,92 miliardy

Marek Dospiva, spolumajitel společnosti Penta před kancelářským komplexem Florentinum

Marek Dospiva, spolumajitel společnosti Penta před kancelářským komplexem Florentinum Zdroj: E15 - Michael Tomes

Pohled do atria komplexu
V komplexu Florentinum  probíhají finální úpravy
Interiér budovy
Zařízené kanceláře v komplexu Florentinum
K prvním nájemníkům ve Florentinu patří advokátní kancelář Havel - Holásek
7
Fotogalerie
Skupině Penta Investments loni klesl čistý zisk o 30 procent na 70 milionů eur (1,92 miliardy korun). Důvodem jsou vyšší odměny pro klíčové manažery a vyšší náklady na holdingový dluh. Aktiva portfoliových společností vzrostla o tři procenta na 6,7 miliardy eur (184 miliard korun), oznámila skupina.

„Celkově hodnotíme loňský rok jako dobrý,“ uvedl partner Penty Jaroslav Haščák. Provozní výsledek byl podle něj meziročně mírně vyšší. „Celková strategie Penty se nemění, pokračujeme v zužování počtu firem v portfoliu,“ dodal.

Do nových projektů a modernizace portfolia firem Penta v loňském roce investovala 330 milionů eur (9,1 miliardy korun). Největší investice Penty směřovaly do projektů ve zdravotnictví, realitách a do Aera Vodochody. Skupina posílila ve zdravotnictví akvizicí lékárenských řetězců Apteka Mediq ( Polsko), SP Diamed, Novolékárna, Harmonie (ČR), tří regionálních nemocnic a jedné polikliniky (Slovensko). Zároveň vstoupila na realitní trh v Polsku projektem kancelářského centra ve Varšavě.

Galerie: Florentinum, první realitní projekt skupiny v Česku

Do ekonomických výsledků skupiny se promítl prodej paroplynového cyklu PPC na Slovensku, Penta dokončila prodej společností Noves okna a PetCenter.

Prvním dokončeným realitním projektem skupiny v ČR se stalo Florentinum, moderní administrativní budova v centru Prahy. Na Slovensku pak Penta otevřela obchodně-zábavní centrum Bory Mall.

Penta chce v Česku posílit ve zdravotnictví, plánuje koupi nemocnice
Investiční skupina Penta, která vlastní síť lékáren Dr.Max, chce v Česku posílit ve zdravotnictví, chystá proto akvizici nemocnice. Během několika let se skupina chce stát dominantním hráčem na nemocničním trhu.
Penta vlastní a provozuje největší soukromou nemocniční síť na Slovensku a v Polsku, kde pod ní spadá 14, resp. 12 nemocnic. „V České republice máme podobně rozsáhlé plány jako na Slovensku,“ podotkl Dospiva.

Na podzim vstoupila Penta do médií

Novou investiční oblastí se pro skupinu stala média. Na podzim 2014 Penta investovala do společností 7 PLUS, Centrum Holdings, Trend Holding a Petit Press. Tím se stala jedním z lídrů slovenského tištěného a internetového mediálního trhu.

Příjmy z prodeje tam byly podle Haščáka mírně lepší, než Penta očekávala, příjmy z reklamy naopak horší. Letos je trend podobný. „Příjmy z reklamy z printu odchází. Přichází do onlinu, ale ne k nám, ale do Googlu. Celosvětově se tak hledá nový obchodní model,“ podotkl. Vstup na český mediální trh partner skupiny Marek Dospiva komentovat nechtěl. „Jednáme, rozhlížíme se po trhu, nic konkrétního k tomu nemůžu říct,“ uvedl. V médiích se spekuluje o zájmu Penty o vydavatelství Vltava-Labe-Press.

„Ukazuje se, že strategie dlouhodobých investic je pro Pentu dobrá cesta. Ve zdravotnictví letos počítáme s dalšími akvizicemi lékáren v Polsku, v Česku vstoupíme na trh zdravotní péče. Dlouhodobost investic potvrzuje fakt, že jsme v našich společnostech loni vytvořili více než 700 nových pracovních míst,“ uvedl partner skupiny Marek Dospiva.

Penta
Penta je středoevropská investiční skupina, založená v roce 1994. Působí zejména ve zdravotnictví, finančních službách, výrobě, maloobchodu a v realitním developmentu. Spravuje jediný fond svých partnerů, akcionářů společnosti. Penta působí ve více než deseti zemích Evropy a má svoje zastoupení v Praze, Bratislavě, Varšavě a Mnichově.