Pětina Čechů nespoří na důchod, chudší na to nemají

ilustrační foto

ilustrační foto

Celkem 21 procent Čechů se žádným způsobem finančně nezajišťuje na důchod. Pokud spoří, je to nejčastěji pomocí penzijního připojištění. Více než třetina lidí (38 procent) do budoucna plánuje spořit výrazně více. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který si na vzorku 1041 respondentů nechala zpracovat poradenská společnost AWD.

Naprostá většina Čechů (95 procent) hodlá podle průzkumu v budoucnosti na důchod spořit stejně nebo dokonce více než doposud. Ve skupině lidí s nadprůměrnými příjmy (nad 30 tisíc korun měsíčně) se chystá navýšit spořené částky dokonce 45 procent respondentů.

„Tato zjištění napovídají, že nemalá část Čechů by reálně mohla mít zájem o využití tzv. třetího pilíře reformy penzí, tedy doplňkového penzijního spoření. V něm bude fungovat celá řada účastnických fondů s různou investiční strategií. Každý si bude moci zvolit ten, kterému bude nejvíce věřit, který mu v budoucnu přinese nejvyšší zhodnocení,“ uvedl hlavní analytik AWD ČR Tomáš Rampula.

Ve skupině lidí s nižšími příjmy (do 20 tisíc korun) se vůbec nezajišťuje plná čtvrtina respondentů. „Hlavním důvodem, proč lidé na důchod nespoří, bývá právě nedostatek peněz. Neplatí tedy, že by nižší příjmové skupiny spořily více, protože nemohou počítat s finančními rezervami,“ podotkl Rampula.

Nejoblíbenějším produktem k zajištění na stáří zůstává penzijní připojištění, které využívá 63 procent Čechů. Za ním je životní pojištění s 26 procenty. Na třetí příčce potom průzkum odhaluje významný rozdíl v preferencích skupin s nižšími a vyššími příjmy. Zatímco mezi bonitními Čechy jsou třetím nejoblíbenějším produktem investice do fondů, lidé s nižšími příjmy dávají přednost stavebnímu spoření, spořicímu účtu nebo terminovanému vkladu.

Nejoblíbenějšími finančními produkty Čechů obecně jsou stavební spoření a penzijní připojištění, které oba shodně využívá 63 procent z nich. Na dalších příčkách se umisťují životní pojištění (53 procent), spořicí účet nebo terminovaný vklad (35 procent), hypoteční úvěr (19 procent) a investice ve fondech (12 procent).