Platební morálka firem se loni zlepšila, nejvíce v potravinářství

peníze (ilustrační foto)

peníze (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: mlovitt via Wikimedia

Platební morálka firem se loni zlepšila o tři dny, své závazky hradily v průměru za 73 dnů. Největší zlepšení bylo přitom u firem v potravinářství. Vyplývá to z pravidelné analýzy ČSOB Factoring. Česko na tom ovšem není dobře v porovnání s okolními státy. Například slovenské firmy platily loni své závazky v průměru za 62 dní, v Německu za 41 dní.

„Zlepšená platební morálka ukazuje na reálné oživení ekonomiky u nás,“ uvedl ředitel ČSOB Factoring Tomáš Morávek. Zlepšení platební morálky zaznamenaly loni firmy ze všech sledovaných oborů. Největší zlepšení zaznamenaly firmy v potravinářství, kde se platební morálka zlepšila o osm dnů na 68. Druhého nejvýraznějšího zkrácení inkasa, o celých šest dnů na 60 dnů, se dočkali dodavatelé ve automobilovém průmyslu.

Platební morálku mají české firmy stále jednu z nejhorších v regionu. Nejlépe jsou na tom Němci, u kterých návratnost od vystavení faktury zůstala na 41 dnech. Rakušané si polepšili o tři dny na 47 dnů. Naopak Slováci si pohoršili o dva dny na 62 dnů.

platební morálkaplatební morálka | ctk