Počet poštovních poboček nesmí klesnout pod 2100, nařídil ČTÚ

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Anna Vackova

Česká pošta by měla provozovat minimálně 2100 poboček. V současnosti jich má 3227. Vyplývá to z nařízení, které pro vládu připravil Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Podle něj dojezdová vzdálenost k nejbližší poště v rámci jakékoli obce nesmí překročit deset kilometrů.

Povinnost určit minimální počet poboček pošty zavádí novela poštovního zákona. Tato povinnost se do této normy dostala na základě poslanecké iniciativy i přes to, že počet poboček již určují prováděcí vyhlášky k zákonu. Návrh nařízení půjde do meziresortního řízení.

„Je to minimální počet, pod který pošta nemůže jít. Neznamená to, že by pošta měla pobočky hromadně rušit,“ uvedl šéf ČTÚ Jaromír Novák s tím, že případné změny v síti musí pošta projednat se zástupci Svazu měst a obcí.

První krok k redukci pošt

Svaz se nicméně dlouhodobě obává rušení poboček pošty v malých obcích a postup ČTÚ bez předchozí konzultace s představiteli územních samospráv označil za nestandardní.

„Přes ujištění předsedy ČTÚ, že jimi navržené nařízení nemusí ještě nutně znamenat hromadné rušení poštovních poboček, má svaz značnou obavu, že může jít o první krok k jejich redukci, neboť zastánci omezování dostupnosti poštovních služeb získají v tomto nařízení významnou oporu pro své záměry,“ uvedl místopředseda svazu Jozef Bezdíček.

Dojezd do deseti kilometrů

Pro poštu bude podle mluvčího Iva Mravinace důležitý konečný verdikt vlády. „V každém případě návrh důkladně prostudujeme a pro zakladatele vypracujeme analýzu, jak by se případné snížení počtu poboček promítlo do ekonomiky České pošty,“ dodal Mravinac.

Základním kritériem je, že dojezdová vzdálenost k nejbližší poště v rámci jakékoliv obce nesmí překročit deset kilometrů. V obcích nad 2500 obyvatel musí být alespoň jedna pošta a zároveň by docházková vzdálenost k poštovní pobočce neměla přesáhnout dva kilometry.

Do letošního roku nebyly požadavky na dostupnost pošt podle ČTÚ jednoznačně stanovené. Od minimálního počtu pošt, které Česká pošta bude muset provozovat, se bude odvíjet i výše úhrady jejich případných ztrát. Na ně by měly vedle pošty přispívat ostatní firmy na trhu.

Plošné rušení nehrozí

Česká pošta se podle dřívějšího vyjádření k plošnému rušení pošt nechystá. Pouze část chce převést na jinou formu obsluhy prostřednictvím partnerů. Počet poboček by naopak mohl vzrůst. Nové pobočky tak vznikají například v obchodních centrech nebo nových obytných čtvrtích.

V lednu pošta oznámila, že letos převede zhruba 200 poboček na franšízy, které budou provozovat její partneři. Těmi mohou být například obchody nebo obecní úřady. Zatím vzniklo 32 franšíz.