Podnikatel David Beran prodal firmu Profidebt

Podnikatel David Beran

Podnikatel David Beran Zdroj: Marcus Art (CC BY-SA 3.0) Wikimedia.org

Společnost Profidebt zabývající odkupem a vymáháním pohledávek z portfolia podnikatele Davida Berana koupila švédská Intrum Justitia, která na českém trhu působí od roku 1996. Švédové za firmu formálně vlastněnou nizozemskou Profireal Group zaplatili 31 milionů eur (téměř 855 milionů korun).

Za prodejem mohou stát Beranovi finanční problémy. Pardubický podnikatel vedl soudní spory se čtyřmi bývalými obchodními partnery. Nejvíce ho finančně patrně vyčerpal spor s Karlem Komárkem. Celkem měl při sporech s obchodními partnery přijít o deset miliard korun.

Podle obchodního rejstříku byl od léta roku 2010 navíc obchodní podíl Profireal Group v Profidebt zastaven ve prospěch další nizozemské firmy Solarex Investments.

Podle výroční zprávy Profidebtu společnost, která se zaměřuje na odkup pohledávek od bank, vydělala v roce 2012 20,6 milionu korun, v předchozích dvou letech dokonce 27,8, respektive 20,8 milionu korun. Za poslední tři roky se zvýšil počet zaměstnanců firmy ze čtyřiceti na sedmdesát.

Intrum Justitia působící v oblasti řízení pohledávek ve dvaceti zemích, kde má 3,5 tisíce zaměstnanců. Na stockholmské burze Nasdaq OMX je kotovaná od roku 2002. V roce 2012 dosáhla tržeb ve výši 4,1 miliardy švédských korun (12,8 miliardy korun).