Podpora americké ekonomiky zeslábne. Fed utahuje kohouty

Ben Bernanke oznámil omezení podpory americké ekonomiky

Ben Bernanke oznámil omezení podpory americké ekonomiky Zdroj: CTK/AP

Tisk nových dolarů výrazně ochabne. Americká centrální banka (Fed) se rozhodla začít omezovat opatření na podporu hospodářského růstu Spojených států. Banka oznámila, že sníží nákupy dluhopisů o deset miliard dolarů na 75 miliard dolarů (1,5 bilionu korun) měsíčně. Naznačila však, že její klíčová úroková sazba zůstane na nízké úrovni déle, než dosud slibovala.

Americká centrální banka rozhodnutí omezit nákupy dluhopisů zdůvodnila zlepšujícími se podmínkami na trhu práce. Rozhodnutí je překvapivé pro mnoho investorů, kteří s tímto krokem počítali až příští rok. Potvrzuje nicméně zlepšující se vyhlídky trhu práce i celé americké ekonomiky.

Guvernér centrální banky Ben Bernanke prohlásil, že Fed bude pravděpodobně pokračovat v postupném omezování nákupů dluhopisů, pokud se bude situace na trhu práce dál zlepšovat. Omezování nákupů by mohlo vést k růstu dlouhodobých tržních úrokových sazeb pro podniky i spotřebitele.

V letošním třetím čtvrtletí americká ekonomika rostla tempem 3,6 procenta ročně, což je nejrychleji od prvního kvartálu loňského roku. Fed předpokládá, že v celém letošním roce se tempo hospodářského růstu bude pohybovat kolem dvou procent. V příštím roce počítá se zrychlením na 2,8 až 3,2 procenta.

Akcie výrazně posílily

Americké akcie reagovaly na rozhodnutí Fedu výrazným růstem, Dow Jonesův index přidával více než procento. Americký dolar se vyšplhal na týdenní maximum vůči euru. „Důvodem růstu akciového trhu je to, že jde o zprávu, na kterou investoři už dlouho čekali a která je konečně pryč z cesty,“ poznamenal analytik Erik Davidson ze společnost Wells Fargo.

Letošní vývoj indexu Dow Jones

Graf 18. 12. 2013.Graf 18. 12. 2013. | nosek.mn@gmail.com

„Potvrzuje to, že ekonomika se uzdravuje,“ citovala jej agentura Reuters. Právě Fed totiž nákupem dluhopisů letos pomohl americkým akciím k výstupu na nová maxima.

Sazby zůstanou nízké

Fed se již dříve zavázal, že nebude zvyšovat svou základní úrokovou sazbu, dokud se míra nezaměstnanosti v USA nesníží na 6,5 procenta. Dnes uvedl, že „bude pravděpodobně přiměřené“ držet úroky blízko nuly ještě dlouho poté, co se nezaměstnanost dostane pod tuto úroveň.

V listopadu míra nezaměstnanosti v USA klesla na rovných sedm procent z říjnových 7,3 procenta. Dostala se tak nejníže za pět let. Během příštího roku by podle Fedu mohla klesnout až na 6,3 procenta. Fed nyní v důsledku programu nákupů drží dluhopisy v hodnotě kolem čtyř bilionů dolarů.