Pojištění manažerů čeká na domácím trhu boom

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Miroslav Chaloupka, E15

Podnikatelé a manažeři firem si začínají zvykat, že jim záda při tvorbě zásadních rozhodnutí kryje takzvané pojištění zodpovědnosti vedoucích pracovníků (D&O). Na vrcholné šéfy a manažery se totiž nevztahuje hranice plnění způsobené škody stanovená na 4,5násobek platu jako u zaměstnanců.

Podle Ivany Buriánkové z České pojišťovny si totiž tento fakt začalo uvědomovat stále více společností a jejich akcionářů či společníků a začali aktivně hájit svá práva a zájmy i vůči vlastním řídícím pracovníkům – počty žalob podaných proti členům statutárních orgánů za finanční krize výrazně vzrostly.

Navíc nový zákon o obchodních korporacích, který zavádí ručení za dluhy dané společnosti jako povinnost členů orgánů firmy, na český trh vnáší příslib boomu.

„Stále více firem si kupuje D&O, častěji se také o možných rizicích mluví. Byly časy, kdy manažeři při prezentacích vůbec netušili, jakou zodpovědnost nesou,“ tvrdí upisovatel pojištění finančních rizik Marko Antič z největšího prodejce D&O na českém trhu, AIG pojišťovny.

Nejdříve podle něj bylo D&O vnímáno spíše jako určitý VIP produkt pro velké firmy, které jej znaly ze zahraničí. Dnes je však už zcela běžné, že společnost s ručením omezeným se dvěma jednateli si toto pojištění žádají a poptávka začíná už u velmi malých firem.

„Riziko osobní odpovědnosti však vrcholoví manažeři společností dosud silně podceňují,“ dodává Milan Káňa z Kooperativy, která tento produkt zavedla až v letošním létě. Česká podnikatelská pojišťovna zase D&O standardně nenabízí, ale čas od času je sestavuje podle individuálních požadavků.

Platy šéfů rostou rychleji než průměrná mzda