Pojišťovna Direct na českém trhu končí

Direct Pojišťovna

Direct Pojišťovna

Pojišťovna Direct nebude ode dneška prodávat v tuzemsku nové pojistné smlouvy. Jde o strategické rozhodnutí jejího stoprocentního vlastníka společnosti RSA. Direct, která pojišťuje majetek klientů výhradně prostřednictvím telefonu a internetu, se tak postupně stáhne z českého trhu.

Současné pojistné smlouvy jsou platné i nadále. Po vypršení jejich platnosti smlouvy se ale již neobnoví. Důvodem utlumení činnosti pojišťovny v ČR jsou podle jejího vyjádření nepříznivé podmínky na českém pojistném trhu, které prý neumožnily docílit dostatečné velikosti a ziskovosti v přijatelném časovém horizontu pro RSA.

„Naší strategií je dosáhnout na vybraném trhu určité velikosti, jež nám umožní vytvářet udržitelný zisk. S ohledem na situaci a vývoj českého pojistného trhu si uvědomujeme, že v ČR toto v rozumném časovém horizontu možné nebude, a proto jsme učinili obtížné rozhodnutí se z trhu stáhnout. Jsme připraveni dostát všem svým závazkům, dokud nebude naše podnikání v Česku ukončeno,“ uvedl generální manažer RSA pro střední a východní Evropu Andrew Burke.

Generální ředitel a předseda představenstva pojišťovny Ján Čarný se rozhodl neúčastnit se procesu ukončování činnosti společnosti. Zůstane v ní pouze po dobu potřebnou k předání funkce. Novým generálním ředitelem se stane dosavadní finanční ředitel Roman Fink.

Pojišťovna Direct zvýšila za první čtvrtletí výběr pojistného meziročně o dvě procenta na 82 milionů korun. Celkem tuzemské pojišťovny vybraly za první tři měsíce na pojistném 30,2 miliardy korun. Podíl Directu na pojistném trhu tak činil 0,3 procenta.

Pojišťovna vstoupila na v polovině května 2007 s přímým prodejem autopojištění. Nejdříve nabízela povinné ručení, které pak doplnila o havarijní pojištění. V dubnu 2009 rozšířila nabídku o pojištění majetku a odpovědnosti občanů a od loňského podzimu nabízí klientům také cestovní pojištění.

Vlastníkem Direct pojišťovny se v červnu 2009 stala britská pojišťovací skupina RSA Insurance Group Plc. Čisté předepsané pojistné RSA činilo za první čtvrtletí 2,2 miliardy liber (asi 70 miliard korun) a meziročně vzrostlo o pět procent.