Pokračování intervencí? Ceny nerostou podle představ ČNB

Budova České národní banky

Budova České národní banky Zdroj: Novak Tomas/Euro

Ani po pěti měsících letošního roku se České národní bance (ČNB) nepodařilo dostat inflaci tam, kde ji chtěla mít. Ačkoli bankéři ve své měsíc staré prognóze počítali s tím, že české ceny v květnu povyrostou o 0,6 procenta, zdražovalo se o třetinu méně. Za slabou korunu tak bude zřejmě centrální banka bojovat o poznání déle, než původně sama čekala. V boji s deflací totiž Česko zatím definitivně zvítězit nedokázalo.

„Čím nižší je inflace oproti prognóze ČNB, tím vyšší je pravděpodobnost, že centrální banka ponechá slabou korunu déle, než zamýšlela,“ uvádí Tomáš Holinka z Moody’s Analytics. Loni v listopadu ČNB intervenovala na devizových trzích s cílem oslabit domácí měnu na méně než 27 korun za euro s garancí kurzu do konce letošního roku. Záměr bankéřů zažehnout růst cen se ale zatím nedaří podle plánu, ČNB tak podle odborníků nepustí korunu nad zmíněný cíl dříve než v polovině roku 2015.

Sázka ECB na nižší úroky zvýšila zájem o korunu

Inflačním snahám ČNB příliš nenahrává ani měnová strategie bankéřů ve Frankfurtu. Čtvrteční sázka Evropské centrální banky (ECB) na nižší úroky totiž zvýšila atraktivitu koruny proti euru. Zvýšený zájem investorů o domácí měnu by ale přidržel české ceny i nadále při zemi. „Pomalý růst cen dohromady s politikou ECB jsou již nyní dostatečně silným impulzem pro oddálení konce intervencí ČNB,“ uvádí Michal Brožka z Raiffeisenbank.

Mezirocní inflace v CeskuMezirocní inflace v Cesku | E15

Spekulace o dalších akcích centrální banky proti koruně experti zpochybňují. „Změna v přístupu ČNB je málo pravděpodobná. Další intervence neočekávám ani v případě, že by inflace setrvala níže i nadále,“ uvádí Petr Hlinomaz z BH Securities.

Inflace nad jedno procento? Nejdříve na podzim, tvrdí analytik

Květnové české ceny meziročně narostly o 0,4 procenta, a to především kvůli nízké loňské srovnávací základně. Letos se totiž neopakoval výrazný pokles cen plynu, pohonných hmot a zlevnění tarifů telefonních operátů. Oproti předchozímu měsíci však ceny zůstaly prakticky na stejné úrovni, urychlit jejich růst by měl až očekávaný hospodářský růst.

V závěru letošního roku očekává ČNB ceny meziročně vyšší o přibližně dvě procenta. Odhady expertní obce zůstávají střízlivé. „Teprve na podzim by se mohla inflace dostat nad hranici jednoho procenta,“ uvádí Petr Dufek z ČSOB.