Politici plánují zdanit banky, ČSSD našla nečekaného spojence v lidovcích

Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek (vlevo) a premiér Bohuslav Sobotka

Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek (vlevo) a premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Sociální demokraté mají nečekaného partnera pro svůj nápad zavést sektorové daně. Programový bod, se kterým strana vyhrála loňské sněmovní volby, sice do vládního programu neprosadila, lidovci ale nyní říkají, že by jim určitá forma daně nevadila. ČSSD chtěla speciální taxu uvalit na sektory telekomunikací, energetiky nebo bankovnictví a pojišťovnictví.

Nejde o jediný sektor, který by měl mít speciální daň. Lidovci chtějí obsáhnout i hazard. „Zasloužil by si ji nejvíce,“ říká lidovecký předseda.

Cesta ke zdanění

Pro ČSSD jsou jeho slova výrazem spojenectví a znamením, že mohou začít na téma koaličním partnerem vyjednávat. Strana už od loňských sněmovních voleb hledá cestu, jak svůj programový bod uzákonit. Při vyjednávání o koaličním programu musela přes nelibost předsedy strany Bohuslava Sobotky z nápadu ustoupit.

„Věřím, že cesta ke zdanění není zcela zavřená, protože by to znamenalo přínos pro státní rozpočet. Dvě sazby korporátní daně nejsou v EU výjimkou, třeba v Holandsku nebo Velké Británii jsou firmy těžící z dominantního postavení na trhu podobně zdaněny,“ říká předseda sněmovního rozpočtového výboru Václav Votava.

ANO říká ne

Kromě představitelů byznysu mají ale lidovci a sociální demokraté ještě jednoho důležitého oponenta. Je jím třetí koaliční strana, hnutí ANO. „Není důvod měnit náš volební postoj. Šli jsme do voleb s tím, že nebudeme zvyšovat daně,“ řekl Jan Volný (ANO) ze sněmovního rozpočtového výboru.

Určitou formu sektorové daně zavedla na Slovensku vláda Roberta Fica. Uzákonila povinnost obchodních bank hradit daň z vkladu. Nejprve se povinnost týkala pouze vkladů podniků, později byla rozšířena na vklady všech klientů, přičemž nebylo dovoleno přenášet nově zvýšené náklady na klienty. Lidé přesto nepřímo dopad daně pocítili. Namísto ohlášeného zrušení vláda vloni ještě daň navýšila z 0,2 na 0,4 procenta.

Zavedení bankovní sektorové daně nedoporučují autoři analýzy ze společnosti Cyrrus. Podle nich hrozí dražší a hůře dostupné půjčky a nižší úroky z úspor uložených u bank.

Sektorová daň obchází Evropou, u nás zatím neudeří