Portugalsko se distancuje od řecké cesty. Dluhy má prý udržitelné

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Zadlužení Portugalska je udržitelné a situace země je zásadně odlišná od Řecka. Uvedl to dnes předseda vlády Pedro Passos Coelho. Dodal, že dluhový profil země je podobný spíše profilu Irska.

„Nedovolíme, aby to, co se stalo v Řecku, se stalo i tady,“ řekl novinářům Passos Coelho. Portugalsko se stalo třetí zemí eurozóny, po Řecku a Irsku, která musela požádat o pomoc Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond. Nedávno se objevily spekulace, že Portugalsko bude muset následovat Řecko a požádat o druhou pomoc nebo restrukturalizovat svůj dluh.

„Náš dluhový profil je podobný Irsku, jak v absolutní hodnotě tak v poměru dluhu k HDP,“ dodal premiér. Poměr dluhu k hrubému domácímu produktu Portugalska je nyní 105 procent. V případě Řecka činí 160 procent. Portugalsko rovněž v rámci záchranného úvěru 78 miliard eur (téměř dva biliony Kč) zavádí přísná úsporná opatření.

Premiér upozornil, že dohoda o další pomoci pro Řecko je nutná pro finanční stabilitu Evropy. Varoval však, že to, co bude požadováno po Řecku, musí být realistické, napsala agentura Reuters.