Pošťáci spolu s ČSOB chtějí vozit pro obchodníky a hostinské hotovost

Česká pošta, ilustrační foto

Česká pošta, ilustrační foto Zdroj: Euro - Martin Pinkas

Již tak úzká spolupráce České pošty a ČSOB se ještě více prohloubí. Pošťáci a bankéři ladí detaily průlomové služby spočívající ve svozu a rozvozu hotovosti obchodníků.

Scénář bude zhruba následující. Obchodník zjistí, že mu v pokladně chybí peníze nebo že potřebuje naopak tržbu uložit do banky. Přes elektronické bankovnictví zadá požadavek a bude již jen čekat, až mu u dveří zazvoní pošťák.

„Jde o zcela nový koncept, který ještě potřebujeme doladit s klienty. Pilotní projekt bychom rádi spustili v polovině letošního roku,“ uvedl na konferenci Retail Summit Marek Rehberger, výkonný ředitel ČSOB pro rozvoj obchodu a inovací.

Nákladově náročná cash

Právě na retailové konferenci se ČSOB snažila ulovit obchodníky, kteří by se do tohoto pilotního projektu pustili.
Bonusem pro obchodníky by mělo být snížení nákladů na manipulaci s hotovostí. „Cash je nákladově velmi náročná,“ poznamenal šéf inovací ČSOB.

Menší částky budou rozvážet běžná poštovní auta. Větší sumy bude mít na starosti ČP Security, což je dceřiná firma státního podniku, která poskytuje komerční bezpečnostní služby. Služba cílí na velké obchodníky i malé podnikatele typu hospodských nebo trafikantů, kteří musí svážet hotovost poměrně často.

Investice za miliony

Kolik si banka s poštou budou za službu účtovat, zatím jasné není. Stejně tak ještě obě firmy pilují technické řešení celého projektu. „Snažíme se vymyslet takový model, aby v okamžiku, kdy hotovost převezme pošta, se peníze okamžitě objevily na účtu obchodníka,“ popisuje Rehberger. Investice do služby se podle něj bude pohybovat v jednotkách milionů korun.

Bankéř zatím nepovažuje za nutné, aby uživatel služby měl účet u ČSOB. Jedním dechem však dodává, že by to byla nejlepší varianta. „Ideální by bylo spárovat hotovost s běžným účtem klienta,“ dodal.

Dlouholetá spolupráce

Úzká spolupráce České pošty s ČSOB trvá už řádku let. Banka se na více než tři tisícovky poštovních přepážek dostala v roce 2000 převzetím zkrachovalé Investiční a poštovní banky. Ta na poštách působila prostřednictvím projektu nazvaného Poštovní spořitelna, který trvá dodnes. ČSOB má díky přítomnosti na poštovních přepážkách nejhustší síť poboček v Česku.

K prohloubení spolupráce banky s poštou došlo loni na podzim. Pošta otevřela své platební terminály pro všechny karty ČSOB. Do té doby žádná banka plný přístup k poštovním terminálům neměla.

Na poštu můžete jít se všemi kartami ČSOB