Praha se stane technologickou centrálou Commerzbank

Commerzbank

Commerzbank Zdroj: CC BY 3.0: Huhu Uet

Česko se stane technologickým černým koněm ve struktuře německé Commerzbank. Prostřednictvím své nové dcery hodlá banka v Praze vytvořit středisko pro speciální IT služby využívané v rámci celosvětového fungování skupiny. Součástí záměru je i nábor desítek nových expertů.

„Praha by se měla stát pro Commerzbank mezinárodní technologickou centrálou, je to dáno její strategickou polohou i dostatkem jazykově i odborně vybavených lidí. Perspektivně by z Německa i dalších zemí, kde působíme, mělo dojít k přesouvání části IT agendy do Prahy,“ uvádí šéf české Commerzbank Michael Krüger.

IT hub bude fungovat v rámci filiálky dceřiné firmy Commerz Systems, kterou banka v Česku založila letos na podzim. „Ze současných 150 zaměstnanců, které jsme sem přesunuli z Commerzbank, by se měl jejich počet v nejbližší době zvýšit o stovku,“ dodává Krüger. Na starosti bude mít vývoj aplikací, testování a provoz komplexních bankovních uživatelských programů.

„Jedná se o logický krok, kdy jsme se rozhodli pro založení společnosti Commerz Systems poskytující nám komplexní IT služby. Stejná společnost už nyní působí v Německu, kde pracuje více než tři sta zaměstnanců. Díky spojení sil a zaměření na nový model kompetencí očekáváme další růst společnosti,“ říká šéf Commerz Systems Gerald Mosner.

Commerzbank působí na českém trhu korporátního bankovnictví od roku 1992, v roce 2007 spustila německá banka na českém trhu projekt mBank zaměřený na drobnou klientelu. V loňském roce dosáhla banka na českém trhu zhruba čtvrtmiliardového zisku.