Pražské burze svědčí levné peníze

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Pražská burza v prvním čtvrtletí zažila největší nápor investorů za poslední dva roky. Na parketu se protočily akcie v hodnotě 47 miliard korun, větší zájem spekulantů hlásilo Česko naposledy na podzim roku 2012. Z domácího akciového menu však burziány zajímala jen jeho malá část. O 90 procent obchodů se totiž postaraly spekulace na pohyb tří z celkem 14 akciových emisí.

„Rekordně nízké úrokové sazby a nízké výnosy na dluhopisovém trhu nutí investory poohlížet se po aktivech, která nabízejí lepší výnosnost, tedy po akciích,“ uvádí Jiří Kovařík z Pražské burzy cenných papírů. Popularita domácí burzy přitom až do konce loňského roku stále klesala, loni tak ve srovnání s rokem 2013 propadly obchody o deset procent na šestinu předkrizové úrovně.

Rozhodující část obchodů připadla v Praze na akcie ČEZ, Komerční banky a Erste. Investoři se o ně více zajímali díky překvapivým zprávám. „Energetickému titulu pomohl nečekaně pozitivní výhled hospodaření, Komerční bance rekordní dividenda, rakouskému titulu pak ústup od nepřátelské politiky maďarské vlády vůči bankám,“ uvádí Aleš Prandstetter z ČSOB.

Udržet vyšší zájem investorů o Prahu bude však letos těžké, burzovní nabídku totiž může zúžit rozdělení O2. „V souvislosti se štěpením firmy se dá očekávat propad kurzu její obchodované části a přinejmenším částečně dojde i k poklesu objemu obchodů na titulu,“ uvádí Jiří Zendulka z BHS. Telekom se loni na celkových obchodech pražské burzy podílel deseti procenty.

obchody na pražské burzeobchody na pražské burze | E15, profimedia

„Na definitivní změnu trendu a další růst obchodů si budeme muset ještě počkat, nejvíce by tomu prospěly nové a zajímavé emise,“ připomíná Prandstetter. Nových titulů však přibývá pomalu, posledním příchozím do Prahy byly loni v květnu Pivovary Lobkowicz. Obchody ale díky nim vzrostly jen asi o dvě desetiny procenta.

Zájem o pražskou burzu zůstává podstatně slabší než v období před finanční krizí. Na vrcholu popularity v roce 2007 se v Praze každé čtvrtletí zobchodovaly akcie za více než 250 miliard korun. Od té doby burzovní aktivita v Praze stále klesá, prozatímní dno představoval loňský rok, od ledna do prosince spekulanti uzavřeli obchody jen za 153 miliard.