Před inflací není úniku. Zuby si na ní vylámou i nejlépe uročené bankovní vklady

Úrokové sazby u spořicích účtů a termínovaných vkladů sice rostou, vysokou inflaci však ani zdaleka nepokryjí.

Úrokové sazby u spořicích účtů a termínovaných vkladů sice rostou, vysokou inflaci však ani zdaleka nepokryjí. Zdroj: ČTK

Prudké zdražování značně znehodnocuje úspory domácností. I nejvýhodnější spořicí účty či termínované vklady nabízejí sazby maximálně v nižších jednotkách procent, zatímco meziroční míra inflace se v březnu vyšplhala na 12,7 procenta a byla tak nejvyšší od roku 1998. Rychlé tempo zdražování bude podle ekonomů pokračovat. Růst spotřebitelských cen by se v černých scénářích mohl překonat dokonce patnáct procent.

„Pro řadu lidí byla inflace donedávna pouze abstraktním strašákem a její důsledky vůbec nepociťovali,“ říká obchodní ředitel investiční společnosti Generali Investments CEE Petr Mederly. „Aktuálně však roste před očima a lidé najednou platí za běžné zboží a služby i o desítky procent navíc a vede je to k úvahám nad tím, kolik utrácejí a jak chránit úspory,“ dodává.

Téměř 37 procent Čechů se podle aktuálního průzkumu jeho společnosti snaží před inflací bránit intenzivnějším spořením. Problémem ale je, že zejména v kratším období – například do dvou či tří let – je prakticky nemožné růst cen v ekonomice překonat, a tak kupní síla odložených peněz klesá.

Video placeholde
Očima guvernéra: Inflace • Videohub

Nabízí se samozřejmě investice například do akcií, kryptoměn či do nemovitostí, které dokážou inflaci překonávat. Zejména akciové a kryptotrhy však dosti kolísají a jsou tak vhodnější pro dlouhodobější „uložení“ peněz. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!