Provident Financial klesl v pololetí zisk o 15 procent

Provident Financial

Provident Financial

Společnosti Provident Financial, která poskytuje domácnostem krátkodobé hotovostní půjčky, klesl v Česku a na Slovensku v prvním pololetí hrubý zisk o 15 procent na 17,3 milionu liber (480 milionů korun). Objem poskytnutých půjček stoupl o 13 procent na 2,7 miliardy korun. Vyplývá to z oznámení firmy.

Počet zákazníků v obou zemích se zvýšil o procento na 387 tisíc. Kvůli zvýšené poptávce má firma nyní o čtyři procenta více obchodních zástupců než na počátku roku. Celkem jich je v Česku 3013, na Slovensku 1440. „Pokles zisku byl způsoben zejména dražším úročením vlastního financování firmy a náklady na předčasné splacení půjček podle nového zákona o spotřebitelském úvěru,“ uvedla společnost.

V Česku je Provident Financial největším poskytovatelem krátkodobých hotovostních půjček domácnostem. Působí zde od roku 1997. Zázemí firmy v tuzemsku zajišťuje 650 zaměstnanců a 3000 obchodních zástupců. Výše půjčky se pohybuje od 3000 korun do 50 tisíc korun. Společnost působí ještě v Maďarsku, Polsku, Rumunsku a Mexiku. Firma je součástí mezinárodní finanční skupiny International Personal Finance obchodované od roku 1992 na londýnské burze.