Prudký pád. Akcie Deutsche Bank po zprávě o ztrátě oslabily

Budova Deutsche Bank v Praze

Budova Deutsche Bank v Praze Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Akcie největší německé banky Deutsche Bank prudce klesly. Investoři tím reagovali na nedělní zveřejnění překvapivé čtvrtletní ztráty společnosti v důsledku nákladů právních sporů a restrukturalizace a propadu příjmů z obchodování s dluhopisy.

Akcie Deutsche Bank dopoledne spadly až o pět procent, odpoledne ztrátu zmírnily na 3,6 procenta. Zpráva o ztrátě za čtvrté čtvrtletí trh zaskočila, protože analytici vesměs investorům doporučovali, aby akcie Deutsche Bank kupovali nebo drželi. Od počátku roku do konce minulého týdne akcie banky vzrostly o 14 procent, podobným tempem jako akcie jejích konkurentů.

Deutsche Bank v neděli večer pod tlakem úniků informací do médií oznámila za čtvrté čtvrtletí ztrátu před zdaněním 1,15 miliardy eur (31,7 miliardy korun). Vedle více než půl miliardy eur, které banka zaúčtovala kvůli právním sporům, a zhruba 800 milionům eur nákladů restrukturalizace ji zasáhl pokles celkových příjmů o 19 procent.

Vývoj ceny akcií Deutsche Bank za uplynulý rokGraf 20. 1. 2014.Graf 20. 1. 2014. | nosek.mn@gmail.com

Nečekaná ztráta zřejmě prohloubí problémy, které banku pronásledovaly během minulého roku, kdy se potýkala s řadou žalob a zpřísněných regulačních nároků. Zvýší se tím tlak na oba generální ředitele Anshuho Jaina a Jürgena Fitschena, aby dál restrukturalizovali společnost.

„Jejich investiční banka ztrácí podíl na trhu,“ řekl Reuters londýnský analytik firmy Espirito Santo Shailesh Raikundlia. „Ztrácejí na konkurenty jako Barclays, protože nemají dost kapitálu,“ dodal.

Na druhé straně je ale Deutsche Bank s plánem restrukturalizace v předstihu a i přes vysoké ztráty loni plnila zpřísněné požadavky kapitálové přiměřenosti. Podle analytiků JPMorgan nebo Citibank tak mají akcie banky nadále růstový potenciál.