Průměrný Čech zaplatil za služby bank nejméně za poslední rok - 180 Kč

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Aero Icarus via Flickr

Průměrný klient zaplatil ve druhém čtvrtletí 2015 za užívání bankovních služeb 180 korun, což je o čtyři koruny méně než v prvním kvartále. Tehdy šlo o nejvyšší částku od začátku sledování ukazatele, tedy od září 2000. Současná hodnota je nejnižší za poslední rok.

Data vyplývají z Klientského indexu, který sestavuje server Bankovnipoplatky.com. „Snížení mohlo být vyvoláno sníženou aktivitou klientů. Skončily povánoční výprodeje a nezačaly ještě letní dovolené a s tím spojené výběry ze zahraničních bankomatů či bankomatů cizích bank. V tomto čtvrtletí se také zvýšil zájem od respondentů nízkonákladových kont, zatímco doposud převládali klienti především velkých bank,“ uvedl server.

Pořadí nízkonákladových účtů se ve druhém čtvrtletí příliš nezměnilo. U nejlevnější Equa bank se průměrné náklady běžného účtu snížily o korunu na sedm korun za měsíc. Na druhé místo se dostala mBank s mKontem, kde klienti průměrně měsíčně zaplatili 27 Kč. Následovala Air Bank s malým tarifem (41 Kč), Fio s běžným účtem (42 Kč) a ERA s online účtem (82 Kč).

Server sleduje podrobně chování klientů. Nejde tedy jen o to, u jaké banky jsou, ale hlavně kolikrát danou službu užijí. Díky tomu je celkový poplatek klienta ovlivněn nejen tím, jak drahou banku má, ale především tím, jak se v ní chová.

Pokud je někdo aktivní, tak v průměrně drahé bance platí měsíčně stokoruny. Jestliže někdo banku prakticky neužívá, tak i v drahé bance se může dostat pod 100 korun měsíčně.