Průzkum: Podmínky na trhu soukromého kapitálu se v prvním pololetí nezhorší

Sídlo pražské burzy

Sídlo pražské burzy Zdroj: Michael Tomeš, E15

Většina investorů očekává, že se ekonomické podmínky na trhu soukromého kapitálu v regionu střední Evropy v první polovině letošního roku nezhorší. Na 41 procent je přitom předpokládá stejné, 17 procent dokonce lepší. Vyplývá to z průzkumu důvěry na trhu soukromého kapitálu (tzv. private equity) ve střední Evropě, který společnost Deloitte uskutečnila v prosinci 2021 mezi investory.

Index trhu, který hodnotí důvěru investorů v růst celého trhu, zůstává silný, a to nad průměrem za poslední dekádu, nicméně nižší proti předchozímu průzkumu. "Pokles indexu není překvapivý, protože byl předtím na velmi vysoké úrovni," uvedl partner Deloitte Dušan Ševc. "Zkušení investoři v regionu se možná na chvíli zastavují v procesu, protože ceny některých aktiv se staly neudržitelnými. Raději se tedy přeorientovávají na opatrnější přístup ve svých aktuálních transakcích. Čekají také na jasnější situaci ohledně vývoje inflace a rostoucích úrokových sazeb," dodal.

Po několika obdobích nárůstu se velikost transakcí a ceny mohou časem stabilizovat. Na 57 procent investorů očekává, že velikost transakcí zůstane stejná, což je výrazný nárůst proti 37 procentům z posledního průzkumu. Vedle toho prudce klesl podíl respondentů, kteří očekávají nárůst velikosti svých investic, a to z 59 procent v létě na 39 procent nyní.

To může podle průzkumu souviset s cenami. Zatímco 43 procent respondentů se domnívalo, že ceny ve druhé polovině roku 2021 porostou, podobné procento (46 procent) očekává, že ceny zůstanou v první polovině roku 2022 stejné. Pouze 22 procent očekává, že ceny v letošním roce porostou, a další pětina předpokládá, že ceny v první polovině roku 2022 klesnou. To je výrazný nárůst proti šesti procentům v letním průzkumu.

Aktivita trhu se nyní také pravděpodobně nachází ve stavu stabilizace poté, co pandemií způsobené ochabnutí ve druhém čtvrtletí ustoupilo rostoucí aktivitě a cenové úrovni na konci roku 2020 a po celý rok 2021. Více než 60 procent respondentů očekává, že úroveň aktivity bude pokračovat, avšak pouze 30 procent očekává její zvýšení. To je pokles proti více než 60 procentům z letního průzkumu. Pouze devět procent respondentů očekává pokles aktivity, což svědčí o odolnosti trhu soukromého kapitálu ve střední Evropě v době spuštění aktuálního průzkumu, kdy se poprvé objevil Omikron, dodává průzkum.